Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εσκομπάρ ιπποπόταμοι: Ο προστάτης τους πέθανε, αυτοί πολλαπλασιάζονται
ΚΟΣΜΟΣ

Εσκομπάρ ιπποπόταμοι: Ο προστάτης τους πέθανε, αυτοί πολλαπλασιάζονται

Εσκομπάρ ιπποπόταμοι: Με ευθανασία κινδυνεύουν οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ στην Κολομβία, καθώς η αύξηση του πληθυσμού τους εγκυμονεί κινδύνους.

Οι ιπποπόταμοι δεν είναι ενδημικό είδος της Κολομβίας, αντιθέτως ζουν στην Αφρική. Φαίνεται όμως πως ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ είχε άλλη άποψη. Ανάμεσα στα πολλά κτίρια… αναψυχής που είχε κατασκευάσει τη δεκαετία του 1980 το πιο αξιοπερίεργο είναι ο ιδιωτικός του ζωολογικός κήπος, τον οποίο γέμισε εξωτικά ζώα. Στον ζωολογικό κήπο ο Πάμπλο Εσκομπάρ εισήγαγε και έναν αρσενικό και τρεις θηλυκούς ιπποπόταμους. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομική ομάδα που τον καταδίωκε το 1993, αλλά η ζωολογική του… παράδοση παρέμεινε. Μετά τον θάνατό του, παρότι πολλά εξωτικά ζώα μεταφέρθηκαν αλλού, οι ιπποπόταμοι παρέμειναν εκεί, καθώς ήταν δύσκολο να πιαστούν και να μεταφερθούν.

Η προσαρμογή τους στο περιβάλλον και στις τοπικές συνθήκες αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη. Τόσο μάλιστα που πλέον διατυπώνονται ισχυρές ανησυχίες τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παρουσίας τους όσο και για την ασφάλεια των ανθρώπων. Οι ιπποπόταμοι έχουν εξαπλωθεί περίπου 100 μίλια ανατολικά από την αρχική τοποθεσία τους και ο πληθυσμός τους αυξάνεται σταθερά. Πλέον ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 80 με αυξητικές τάσεις. Παράλληλα, ο τοπικός πληθυσμός φαίνεται πως τους συνήθισε και αποτελούν ατραξιόν, πάνω στην οποία προσκρούουν οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για στείρωση ή θανάτωσή τους.

Πάμπλο Εσκομπάρ

Εσκομπάρ ιπποπόταμοι: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από Μεξικανούς και Κολομβιανούς επιστήμονες, οι ιπποπόταμοι πρέπει να θανατωθούν ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα, ωστόσο άλλοι επιστήμονες καλούν για πρόγραμμα στειρώσεων ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Εκφράζονται φόβοι ότι θα εξαπλωθούν σε όλη την Κολομβία αν δεν ληφθούν μέτρα. Στη μελέτη γίνεται λόγος για τις αρνητικές συνέπειες των λυμάτων των ιπποπόταμων στα ποσοστά οξυγόνου στο νερό – γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τα ψάρια και ως εκ τούτου τους ανθρώπους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους.

 

Ιπποπόταμοι

 

Εσκομπάρ ιπποπόταμοι: Κίνδυνος για τις καλλιέργειες και τους ανθρώπους

Παράλληλα οι ιπποπόταμοι αποτελούν κίνδυνο για τις καλλιέργειες, ενώ το 2020 ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση. Παρότι οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ευθανασία, ο Enrique Zerda Ordóñez, βιολόγος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, κάνει λόγο για «εύκολη επιλογή» και αντιπροτείνει ένα πρόγραμμα στειρώσεων. Παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, πιστεύει πως είναι «εφικτό και απαραίτητο» να γίνει τώρα πριν ο πληθυσμός τους αυξηθεί περαιτέρω. «Προς το παρόν οι αρχές δεν πιστεύουν πως είναι πρόβλημα», αναφέρει. «Αλλά στο μέλλον, αν θα έχουμε 400 ή 500 ιπποπόταμους, τότε θα αποτελούν μία απειλή για τα άλλα είδη που υπάρχουν στην περιοχή».

Ιπποπόταμοι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις