Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Blue Monday 2021: Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Blue Monday 2021: Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως «Blue Monday».

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως «Blue Monday», καθώς θεωρείται ότι τη μέρα αυτή οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα. Φέτος είναι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο συνδυασμός του άσχημου, ψυχρού καιρού, του άγχους, τα έξοδα των Χριστουγέννων και άλλων παραγόντων σήμαινε ότι η μέρα αυτή ήταν αρνητικά φορτισμένη και μελαγχολική, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι είναι και εξαιρετικά… επιζήμια.

Αν και η «Blue Monday» έχει «ακυρωθεί» ως θεωρία, φέτος πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να την πάρουμε λίγο πιο σοβαρά λόγω του κορονοϊού, καθώς ο αυτοπεριορισμός, το άγχος, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, μπορεί πράγματι να την κάνουν μία πολύ δύσκολη ψυχολογικά περίοδο για όλους μας.

Κοπέλα στο δωμάτιό της το βράδυ

Blue Monday: Από πού προέρχεται η θεωρία

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι.

Πάντως ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Συνδύασε λοιπόν τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).

Απογοήτευση
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις