Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά Τσαβούσογλου: Νέα πρόκληση, απείλησε την Ελλάδα μπροστά στον ΥΠΕΞ της Γερμανίας
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά Τσαβούσογλου: Νέα πρόκληση, απείλησε την Ελλάδα μπροστά στον ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Ελληνοτουρκικά Τσαβούσογλου: Την Άγκυρα επισκέφτηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Την Άγκυρα επισκέφτηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. συζητήθηκαν στις μεταξύ τους συνομιλίες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την αναγκαιότητα σύνεσης και διαλλακτικότητας, ώστε να μην καταλήξουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες σε ναυάγιο. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε μία ακόμη πρόκληση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε φροντίσει να απευθύνει παραινέσεις προς την τουρκική πλευρά, να μην επανέλθει στις πρακτικές της έντασης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επηρεάζεται από άλλες χώρες, ενώ επανέλαβε τα περί ανύπαρκτης υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, ενώ εστίασε και πάλι στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο για ένα νησί που είναι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

«Η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσέθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης «πρέπει να αποκαλούνται Τούρκοι». Σε ότι αφορά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ότι συζητήθηκε στους προηγούμενους 60 γύρους, θα συζητηθεί και στον 61ο».

Ελληνοτουρκικά: «Το παιχνίδι με τη φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί

Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα.

«Στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μάας πριν από λίγο και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα».

Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της ‘Αγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους “Barbaros”».

Μελβούτ Τσαβούσογλου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις