Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Διατροφή και λαχανικά: Πώς μπαίνουν στην καθημερινότητά μας;
PLUS

Διατροφή και λαχανικά: Πώς μπαίνουν στην καθημερινότητά μας;

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι και νοστιμότατοι τρόποι να κάνουμε τα λαχανικά τον καλύτερό μας φίλο και των παιδιών μας.

Όλοι θυμόμαστε όταν ήμασταν παιδιά που ακούγαμε «λαχανικά» και τρέχαμε να κρυφτούμε. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο τα συμπαθούμε και αναγνωρίζουμε τι προσφέρουν σε μια υγιεινή διατροφή. Προφανώς όμως δεν γίνεται να μας αρέσουν όλα και δεν επιθυμούμε να τα τρώμε συνέχεια. Αν και η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα σε όγκο είναι, όσο χωράνε περίπου 2-3 φλιτζάνια, λίγοι είναι αυτοί που την ακολουθούν επακριβώς. Δεν χρειάζονται τύψεις και αυστηρές δίαιτες για να εφαρμόσουμε τα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή. Υπάρχουν πάρα πολλοί έξυπνοι και νόστιμοι τρόποι να συμβεί αυτό, χωρίς καν τις περισσότερες φορές να καταλαβαίνουμε ότι είναι μέσα στο φαγητό μας. Επίσης, θα είναι και μια καταπληκτική «πατέντα» για τα παιδιά, γιατί ας μην ξεχνάμε έχουμε βρεθεί στην θέση τους. Όλοι λοιπόν θα καταλήξουν ικανοποιημένοι, χορτάτοι και υγιείς.

Πέραν του ότι τα λαχανικά μας προσφέρουν πολλή ενέργεια, είναι σημαντικός μας σύμμαχος και μέσα στην καραντίνα. Δεν μας βλέπει ο ήλιος όσο άλλοτε, επομένως η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να καταπολεμηθεί με τα φρούτα και τα λαχανικά. Συμφέρει να επικεντρωθούμε κυρίως στο πρωινό μας, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Θα έχουμε μεγάλα οφέλη αν το εμπλουτίσουμε με περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Εκτός από το ότι θα μας δώσει περισσότερη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας, δεν βαρυστομαχιάζουμε και δεν μας καθηλώνουν στον καναπέ. Ακόμα καλύτερο βέβαια είναι να επιλέξουμε τα αγαπημένα μας και να τα εντάξουμε στην διατροφή μας. Η καλή διάθεση παίζει μεγάλο ρόλο σε ό,τι και να κάνουμε στην ζωή μας. Προφανώς θα πρέπει να τρώμε και αυτά που δεν μας δελεάζουν και τόσο, γι’ αυτό λοιπόν υπάρχουν συνταγές που τα αλλάζουν τελείως στα μάτια μας.

Λαχανικά

Διατροφή και λαχανικά: Στο πρωινό

Για να φάμε ένα καθώς πρέπει πρωινό μπορούμε να προσθέσουμε στα δημητριακά ή στο γιαούρτι μας φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με την ομελέτα. Επίσης, η βρώμη στην αλμυρή εκδοχή της είναι πεντανόστιμη με σωταρισμένα λαχανικά με αβοκάντο, κολοκυθάκια ή κολοκύθα. Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε και αυγό. Στο καθημερινό σάντουιτς επίσης έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε μια-δυο φέτες ντομάτα, με αλάτι και πιπέρι. Σίγουρα θα το κάνουν πολύ πιο ενδιαφέρον. Για αυτούς που δεν μπορούν να τρώνε πολύ το πρωί η λύση είναι τα smoothies. Αν και έχουμε συνηθίσει τα smoothies με φρούτα, υπάρχουν και αυτά με λαχανικά , που έχουν και λιγότερα σάκχαρα. Μερικές πολύ καλές ιδέες είναι:

  • Μούρα-τζίντζερ-κουνουπίδι: ½ φλιτζάνι κατεψυγμένα σμέουρα, ½ φλιτζάνι φράουλες, ½ φλιτζάνι κουνουπίδι στον ατμό για καλύτερη πέψη, λίγο τζίντζερ, 1 φλιτζάνι φυτικό γάλα
  • Πράσινο smoothie: ½ φλιτζάνι σπανάκι, ¼ αβοκάντο, ½ μπανάνα κατεψυγμένη, 1 κ.σ. σπόρους κάνναβης, 1 κ.γ. σπόρους chia, 1 φλιτζάνι φυτικό γάλα
  • Smoothie μπανάνας: 1 μπανάνα κατεψυγμένη, ½ φλιτζάνι κολοκυθάκια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους, 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, ½ κ.γ. κανέλα, 1 φλιτζάνι φυτικό γάλα
Smoothies λαχανικών

Διατροφή και λαχανικά: Στο μεσημεριανό – βραδινό

  • Μέσα στη σάλτσα για τη μακαρονάδα: Μπορούμε να φτιάξουμε ή, αν βαριόμαστε, να αγορά μια κόκκινη σάλτσα. Και να ρίξουμε στην κατσαρόλα επιπλέον ψιλοκομμένες πιπεριές, μελιτζάνες, kale ή κολοκυθάκι.
  • Μία ζεστή σούπα: Πολύ γευστική και όμορφη ιδέα είναι η βελουτέ σούπα με γλυκοπατάτα, καρότο ή σελινόριζα. Παρόλα αυτά οι κανονικές σούπες με ανάμεικτα λαχανικά είναι επίσης καλή ιδέα.
  • Γλυκό με λαχανικά: Υπάρχουν πάρα πολλές γλυκές συνταγές που έχουν ως βάση το παντζάρι ή την γλυκοπατάτα. Η πιο εύκολη λύση είναι οι πίτες με την κυριότερη να είναι η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα. Μέσα στην καραντίνα είναι η ευκαιρία για πολλούς πειραματισμούς.
Σούπα λαχανικών

Δείτε ακόμη:

Σωστή περιποίηση των μαλλιών τον χειμώνα
Τι λένε τα ζώδια; Προβλέψεις για την Παρασκευή 15/1
Πώς να καθαρίσω την ξύλινη πόρτα μου;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις