Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολλανδία παραίτηση κυβέρνησης: Παρελθόν ο Μαρκ Ρούτε
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία παραίτηση κυβέρνησης: Παρελθόν ο Μαρκ Ρούτε

Ολλανδία παραίτηση κυβέρνησης: Τέλος εποχής για την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο που ξέσπασε με τα οικογενειακά επιδόματα.

Τέλος εποχής για την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο που ξέσπασε με τα οικογενειακά επιδόματα. Οι εκλογές για τη νέα κυβέρνηση έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και μέχρι να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί στη θέση τους. Ο Ρούτε δήλωσε την αντίθεσή του στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η Ολλανδία χρειάζεται σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, τα άλλα κόμματα του συνασπισμού αντέτεινα ότι είναι αναπόφευκτες οι πολιτικές συνέπειες που προκύπτουν από το σκάνδαλο για τα επιδόματα.

Η σχετική Επιτροπή της Βουλής που συνεστήθη για την έρευνα της υπόθεσης ανέφερε σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο πως «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» όταν περίπου 26.000 γονείς κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη αναφορικά με το οικογενειακό επίδομα, από το 2013 έως το 2019, λόγω μικρών λαθών, όπως το ότι έλειπε μία υπογραφή από τα έγγραφα. Οι αρχές διέκοψαν τα επιδόματα σε αυτούς τους γονείς ενώ κάποιοι από αυτούς υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει.

Ολλανδική κυβέρνηση

Ολλανδία παραίτηση κυβέρνησης: Η αρχή του τέλους

Χθες Πέμπτη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Λόντεβικ Άσερ υπέβαλε την παραίτησή του λόγω του σκανδάλου. Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας της Ολλανδίας από το 2012 έως το 2017 και δήλωσε πως δεν ήθελε να πληγεί το κόμμα του- ενόψει εκλογών- από τη συζήτηση για τον ρόλο του στο σκάνδαλο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων που οδήγησε εν τέλει στην παραίτηση της κυβέρνησης στην Ολλανδία.

Μαρκ Ρούτε
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις