Αθήνα

°C

Πέμπτη

05

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Η Σουηδία τιμά την εθνική της ακτιβίστρια
ΚΟΣΜΟΣ

Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Η Σουηδία τιμά την εθνική της ακτιβίστρια

Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Το πρόσωπο της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θα δεσπόζει σε μια σειρά γραμματόσημων, που θα κυκλοφορήσουν από τα σουηδικά ταχυδρομεία.

Πρωτοέγινε γνωστή το 2018 όταν προτίμησε αντί να πηγαίνει σχολείο τις Παρασκευές να διαδηλώνει μόνη με ένα αυτοσχέδιο πλακάτ, έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απαιτώντας η κυβέρνησή της να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή. Αρχικά αντιμετωπίστηκε ως γραφική, γρήγορα όμως άρχισε να αποκτά ακολούθους. Μέσα σε μήνες, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μαθητές σε 135 χώρες ένωσαν τις φωνές τους με την Τούνμπεργκ, συμμετέχοντας στην εκστρατεία «School strike for the climate».

Την επόμενη χρονιά η 17χρονη ακτιβίστρια απείχε από τα μαθήματά της για να διασχίσει την υφήλιο οδικώς, σιδηροδρομικώς και από τη θάλασσα, όχι όμως αεροπορικώς, με αίτημα την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Το ταξίδι αυτό κορυφώθηκε όταν εκφώνησε ομιλία στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ερχόμενη σε αντιπαράθεση μάλιστα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 ήταν η χρονιά του κορονοϊού και η μικρή Γκρέτα χάθηκε από το προσκήνιο, για να επανέλθει με τις προτάσεις της για το κλίμα επ’ αφορμή των 18ων γενεθλίων της. Φέτος, με απόφαση των σουηδικών ταχυδρομείων το πρόσωπο της Γκρέτα θα δεσπόζει σε μια σειρά γραμματόσημων.

 

Γραμματόσημο Γκρέτα Τούνμπεργκ

Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Από τη Γκρέτα Γκάρμπο στην Γκρέτα Τουνμπεργκ

Με την πρωτοβουλία αυτή, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ακολουθεί σειρά διάσημων προσωπικοτήτων της Σουηδίας, από την Γκρέτα Γκάρμπο έως τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, που παρουσιάστηκαν στα γραμματόσημα της χώρας τους. Τα γραμματόσημα πωλούνται από τα PostNord από σήμερα Πέμπτη και σε αυτά θα εμφανίζεται η νεαρή ακτιβίστρια να φοράει το γνωστό κίτρινο αδιάβροχό της και να στέκεται σε μια βραχώδη ακτή, ενώ αγναντεύει ένα σμήνος πουλιά.

 

Γραμματόσημο Γκρέτα Γκάρμπο

 

«Ελπίζουμε πως, ως μια μεγάλη εταιρεία, θα μπορέσουμε να ρίξουμε φως στο πολύ σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τη βοήθεια ενός μικρού γραμματόσημου», δήλωσε η Κριστίνα Όλοφσντοντερ, η επικεφαλής του τμήματος γραμματόσημων των PostNord. Μερικά εκατομμύρια γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν, σύμφωνα με την ίδια, η οποία πρόσθεσε: «Θα υπάρχουν πολλές Γκρέτα να κυκλοφορούν». Το κίνημα της Τούνμπεργκ, Fridays for Future, ενέκρινε τη φωτογραφία στο γραμματόσημο, ωστόσο δεν ενεπλάκη καθόλου στον σχεδιασμό του, επισήμανε η Όλοφσντοτερ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις