Αθήνα

°C

Τρίτη

20

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λιανεμπόριο μέτρα: Νέες ενισχύσεις για τα μικρά καταστήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιανεμπόριο μέτρα: Νέες ενισχύσεις για τα μικρά καταστήματα

Λιανεμπόριο μέτρα: Διαβεβαιώσεις προς τους εμπόρους ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά, παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε κρίσιμη φάση είναι η χώρα καθώς φαίνεται ότι οι μέρες των γιορτών, η χαλάρωση που υπήρξε και οι μετακινήσεις που αυξήθηκαν, αυξάνουν τα κρούσματα. Οι ειδικοί κρούουν το ”καμπανάκι” και προειδοποιούν για τρίτο κύμα κορονοϊού αν δεν ληφθούν μέτρα. Το lockdown πήρε παράταση, τα σχολεία άνοιξαν ενώ οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο δημιουργούν επιπλέον φόβο για αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Το lockdown όπως ήταν αναμενόμενο έχει πλήξει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Την περίοδο των γιορτών η κυβέρνηση με την μέθοδο του click away προσπάθησε να βοηθήσει το λιανεμπόριο να κάνει κάποιο τζίρο ώστε να μην πάει τελείως χαμένη η εορταστική περίοδος που παραδοσιακά γίνονται μεγάλοι τζίροι. Αρχικά οι επιχειρηματίες μπορεί να αντέδρασαν και να μην είδαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία, με το καιρό όμως είδαν πως η μέθοδος αυτή τελικά λειτούργησε. Όταν όμως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το lockdown στις 3 Δεκεμβρίου , οι επιχειρηματίες είδαν και πάλι τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και πλέον μετά και την παράταση που δόθηκε κοιτάνε να δουν πώς θα ανταπεξελθουν.

Κοπέλες με μάσκα στην Ερμού

Μέτρα για το λιανεμπόριο: Νέες ενισχύσεις για τα μικρά καταστήματα

Διαβεβαιώσεις προς τους εμπόρους ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά, παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ». Τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Ό,τι είπαμε πως θα καταβληθεί, έχει πληρωθεί σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως οι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο θα λάβουν το επόμενο διάστημα τα χρήματά τους.

Τόνισε ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, θα γίνουν τα εμβόλια μας, θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα πάμε παρακάτω».

Παπαθανάσης: Πακέτο στήριξης για μικρές επιχειρήσεις – Η εστίαση δεν μπορεί να ανοίξει προς το παρόν

Αναφορά σε νέα μέτρα στήριξης προς τις μικρές επιχειρήσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε το πλαίσιο που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης σε αυτή την φάση, ενώ συμπλήρωσε πως από πλευράς της κυβέρνησης ετοιμάζεται ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους έως 50.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια. «Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας. Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις