Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Politico Γερμανία εμβόλια: Η Γερμανία πρώτη
ΚΟΣΜΟΣ

Politico Γερμανία εμβόλια: Η Γερμανία πρώτη

Politico Γερμανία εμβόλια: Την επιλογή της Γερμανίας να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού κατακεραυνώνει σε δημοσίευση του το Politico.

Με δημοσίευσή του, που φέρει τον τίτλο «Η Κομισιόν αφήνει τη Γερμανία να ξεφύγει παραβιάζοντας τους όρους αλληλεγγύης για το εμβόλιο», το Politico κατακεραυνώνει την απόφαση της Γερμανίας να λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια. Είναι γεγονός πως Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική του εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Hanno Kautz, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή ότι «θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά δηλαδή, 90 εκατ. δόσεις τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξαρτήτως από της ευρωπαϊκές συνθήκες». Μόλις δύο ώρες πριν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τονίσει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεξάρτητες συμφωνίες. Από τον Ιούνιο, η φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η στρατηγική για τον εμβολιασμό στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί φόρο αλληλεγγύης στην ΕΕ. Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να αγοράσουν μαζί τις δόσεις, ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική δύναμη της Ένωσης και να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση. Η υπόσχεση έγινε πραγματικότητα, αφού σχεδόν όλες οι χώρες ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου.

Μέρκελ

Ο εμβολιασμός και η επιτυχία της Μέρκελ

Στο μεταξύ η αργή πρόοδος του εμβολιασμού έχει στήσει στον τοίχο την φήμη της γερμανικής οργανωτικότητας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καγκελάριο Μέρκελ, της οποίας η επιτυχία θα κριθεί εν πολλοίς από αυτή του προγράμματος. Η γερμανική κυβέρνηση στο μεταξύ αρνείται όλες τις αιτιάσεις ότι το σχέδιο εμβολιασμού κινείται με αργούς ρυθμούς. Εκτός χώρας στους κύκλους των κρατών της ΕΕ τα νέα για την επιπλέον συμφωνία της Γερμανίας με τις κατασκευάστριες εταιρείες προκάλεσαν έντονη κριτική και αρνητικά σχόλια.

 

Μέρκελ Λάιεν

Τα «στραβά μάτια» της Κομισιόν

Σε απάντηση προς αυτά, η Κομισιόν αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να αναγνωρίσει τις αντιφατικές ενέργειες της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια μίας 45λεπτης διαδικασίας, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την παραβίαση της στρατηγικής και τι θα έκανε η Κομισιόν σε τέτοια περίπτωση. «Έχουμε υπογράψει μία συμφωνία με τις BioNTech/Pfizer και επικεντρωνόμαστε σε αυτό», τόνισε. Όταν ρωτήθηκε αν η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τη συμφωνία και εξασφαλίσει παραπάνω δόσει ο Μάμερ απάντησε: «Σίγουρα δεν πρόκειται να συζητήσουμε πιθανά νομικά μέτρα».

Στη συνέχεια ο Μάμερ προέτρεψε τους δημοσιογράφους «να δουν τη μεγάλη εικόνα». «Αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι να έχουμε αρκετές δόσεις, ναι ή όχι;», είπε και πρόσθεσε: «Να δούμε από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε μέχρι σήμερα-αυτό έχει σημασία». Αξιωματούχος της Επιτροπής είπε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γερμανίας με τις BioNTech/Pfizer δεν παραβίασε τους όρους του στρατηγικού σχεδιασμού «στο πνεύμα του», αφού οι δόσεις της χώρας θα εξασφαλίζονταν έπειτα από συμφωνία της Κομισιόν».

Μάσκα στο χέρι

Δείτε ακόμη

Τραγωδία με την πτήση της Sriwijaya Air – Βρέθηκαν συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη
Μπάιντεν για Τραμπ: «Καλύτερα που δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία μου»
Πελόζι: Πάρτε από τον ανισόρροπο Τραμπ τους κωδικούς για τα πυρηνικά!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις