Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καπιτώλιο – Ορκωμοσία Μπάιντεν: Σε επιφυλακή η Αστυνομία στην Ουάσιγκτον
ΚΟΣΜΟΣ

Καπιτώλιο – Ορκωμοσία Μπάιντεν: Σε επιφυλακή η Αστυνομία στην Ουάσιγκτον

Καπιτώλιο - Ορκωμοσία Μπάιντεν: Θα ανεγερθεί φράχτης γύρω από το Καπιτώλιο.

Μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της έζησε στις 6 Ιανουαρίου 2021 η Αμερικανική Δημοκρατία. Δεκάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Τραμπ, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Από τα επεισόδια που προκλήθηκαν υπήρξαν 5 νεκροί και πάνω από 50 συλλήψεις. Όταν η κατάσταση ηρέμησε (4 ώρες μετά) το Καπιτώλιο επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας, παραδέχοντας για πρώτη φορά την ήττα του.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία στην Ουάσιγκτον λόγω της επικείμενης ορκωμοσίας του νέου προέδρου. Πάνω από έξι χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς θα αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές της αμερικανικής πρωτεύουσας ενώ γύρω από Καπιτώλιο θα ανεγερθεί ένας φράχτης, υπό το φόβο νέων βίαιων επεισοδίων. Ο φράχτης που θα ανεγερθεί γύρω από το Καπιτώλιο θα έχει ύψος 2,1 μέτρα ενώ 6.200 μέλη της Εθνοφρουράς θα «οργώνουν» νυχθημερόν την αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, ημέρα επικύρωσης των αποτελεσμάτων για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ενισχύεται η Εθνοφρουρά

Εκτός από την Εθνοφρουρά της Ουάσιγκτον θα υπάρξει υποστήριξη και από μέλη της Εθνοφρουράς σε Βιρτζίνια, Μέριλαντ, Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσεϋ, Ντέλαγουερ και Νέα Υόρκη. Χθες, το απόγευμα ο Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μάικλ Σέργουιν δήλωσε ότι το γραφείο του μέχρι στιγμής αυτή, χειρίζεται 40 υποθέσεις για το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον που σχετίζονται με παράνομη είσοδο στο Καπιτώλιο και παράνομη οπλοκατοχή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου «CBS News», ορισμένοι από τους ένθερμους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν παραμείνει στην περιοχή με τις αστυνομικές αρχές να εκφράζουν φόβους ότι σχεδιάζουν και νέες επιθέσεις στην πόλη και σε ομοσπονδιακά κτίρια.

Ο Τζο Μπάιντεν όπως και ο Τομ Γουάρικ, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι οι ταραχές στο Καπιτώλιο ήταν δείγμα εγχώριας τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις