Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιταλία κορονοϊός μέτρα: Διατηρούνται οι περιορισμοί – Διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία κορονοϊός μέτρα: Διατηρούνται οι περιορισμοί – Διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια

Ιταλία κορονοϊός μέτρα: Παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου η απαγόρευση μετακινήσεων

Η πανδημία του κορονοϊού δεν δείχνει να υποχωρεί στην Ευρώπη. Μάλιστα στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες τρίτο πανεθνικό lockdown. Όσον αφορά στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 76.000 θάνατοι από Covid-19, οι υπουργοί αποφάσισαν να διατηρήσουν σε ισχύ αυτό το Σαββατοκύριακο τα πανεθνικά περιοριστικά μέτρα που έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. Στην γειτονική χώρα οι πολίτες πέρασαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους, καθώς τους επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτες ανάγκες ή για σύντομες επισκέψεις σε περιορισμένο αριθμό φίλων και συγγενών. Οι εν λόγω περιορισμοί ήταν προγραμματισμένο να αρθούν την Πέμπτη, ωστόσο χθες η κυβέρνηση αποφάσισε πως  η Ιταλία θα επιστρέψει στο σύστημα τριών βαθμίδων, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων ανά περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων στα μέτρα προβλέπεται πως τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να περιορίζονται στο ελάχιστο. Όσον αφορά στα σχολεία η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για τη Δευτέρα την προγραμματισμένη για την Πέμπτη επανέναρξη των λυκείων στο 50% της χωρητικότητάς τους. Κάποιες περιφέρειες, όπως αυτή του Βένετο, έχουν αποφασίσει να αναβάλουν την επανέναρξη των μαθημάτων ως τις 31 Ιανουαρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει ως τις 15 Ιανουαρίου την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των 20 περιφερειών της χώρας, με τα ταξίδια να επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, εργασίας ή για έκτακτες ανάγκες.

άντρας από τον Ερυθρό Σταυρό πηγαίνει φαγητό

Στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουν στα λύκεια οι μαθητές

Η επιστροφή των μαθητών στα ιταλικά λύκεια αναβάλλεται για τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά, όπως είχε αποφασιστεί, από μεθαύριο, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές ιταλικές περιφέρειες (Βένετο, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Μάρκε, Απουλία) είχαν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους με την θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι, για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη φάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Δεν αποκλείεται, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε ορισμένες περιοχές, να επιμείνει στην ανάγκη να αναβληθεί η επιστροφή των νέων 14 έως 19 ετών, στις τάξεις τους.

Στις 11 Ιανουαρίου, πάντως, πρόκειται να κάνει μάθημα στις σχολικές αίθουσες μόνον το 50% των μαθητών των λυκείων της χώρας.

Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, σχετικά με την συνολική κατάσταση των μολύνσεων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 του μηνός.

παρέα κάθεται στα σκαλάκια στην Ιταλία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις