Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

12

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιδότηση δανείου: Νέα ρύθμιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση δανείου: Νέα ρύθμιση

Επιδότηση δανείου: Περισσότεροι από 160.000 Έλληνες δανειολήπτες στηρίχθηκαν από την επιδότηση των δόσεων του δανείου τους, μετά από αίτηση που κατέθεσαν στην τράπεζά τους.

Περισσότεροι από 160.000 Έλληνες δανειολήπτες στηρίχθηκαν από την επιδότηση των δόσεων του δανείου τους, μετά από αίτηση που κατέθεσαν στην τράπεζά τους και αντίστοιχη ρύθμιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο έχουμε νέα ρύθμιση. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών παράτεινε τις ρυθμίσεις ως εξής: Αφορά επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων. Έχουν τις εξής δυνατότητες.  Μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται να υποβάλλουν  αίτηση  για ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021, έως και9 μηνών από την ημερομηνία ένταξης.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες. Με τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Οι ελληνικές Τράπεζες γνωστοποιούν

Οι ελληνικές Τράπεζες, προσηλωμένες στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και λαμβάνοντας υπ’ όψη το ενδεχόμενο αντιμετώπισης των προσωρινών δυσκολιών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, πέραν των αναστολών δόσεων που επισημαίνονται ανωτέρω γνωστοποιούν, επίσης τα εξής:

  • Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, θα καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.
  • Οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, και ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δύνανται να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

 

Χαρτονομίσματα

 

Διευκρινίζεται ότι περιπτώσεις επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών, η ένταξη τους σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων κεφαλαίου, με ημερομηνία λήξης πέραν της 31 Δεκεμβρίου 2020, αυτό ισχύει κανονικά σύμφωνα με τους όρους που τους έχουν ήδη επικοινωνηθεί.

Τέλος, οι Τράπεζες υπογραμμίζουν ότι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Κτίρια Αττική

Δείτε ακόμη

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάνε ταμείο και πότε
To καταιγιστικό “ριμπάουντ” του Bitcoin μετά την πτώση του Μαρτίου
Το ημερολόγιο του 2021 – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις