Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και τέθηκαν σε καραντίνα

Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του ιού Covid 19 εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα, μια εξέλιξη αναμενόμενη καθώς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε πρόσφατα σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, αλλά και νωρίτερα σε Νότια Αφρική και Αυστραλία, έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, τα τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, βρέθηκαν σε ταξιδιώτες από την Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπομπή “Σήμερα” του ΣΚΑΙ, πιθανόν να έφτασαν και από το Ντουμπάι.

Οι τέσσερις που έφτασαν στην χώρα μας για την περίοδο των Χριστουγέννων, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από rapid test. Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ και μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στο νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού, η οποία προκάλεσε συναγερμό, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονταν καθησυχαστικοί λέγοντας πως είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη.

Μετάλλαξη ιού Αθήνα: Φυσική εξέλιξη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Alpha, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα, μας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» είπε χαρακτηριστικά.

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές» κατέληξε ο καθηγητής.

Αίθουσα εμβολιασμού Σωτηρία

Μετάλλαξη ιού: Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν ως ένα αναμενόμενο γεγονός την μετάλλαξη του κορωνοϊού σημειώνοντας πως δεν είναι πιο επικίνδυνη από τον ίδιο τον ιό, αλλά την ίδια ώρα αρκετές χώρες εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι εξαπλώνεται γρήγορα. Μάλιστα, ο μεταλλαγμένος ιός έφτασε μέχρι την Βραζιλία, αλλά και την Κίνα, ενώ στη Δανία έχει εξαπλωθεί σημαντικά. Παράλληλα, κρούσματα εμφανίστηκαν και στην Γαλλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ινδία, την Γερμανία και άλλες χώρες. Διαφορετική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί και στην Ιταλία, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή της Μπρέσια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις