Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Μπάιντεν: Πόσο μετρά ακόμη η Τουρκία για τις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Μπάιντεν: Πόσο μετρά ακόμη η Τουρκία για τις ΗΠΑ

Ερντογάν - Μπάιντεν: Οι οικονομικές κυρώσεις θα πονέσουν περισσότερο τον Ερντογάν

Τους τελευταίους μήνες ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής συζητούν σε ζωηρούς τόνους πώς θα πρέπει να χειριστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το ”πρόβλημα” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας ότι το ζήτημα της Τουρκίας πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα του.

Μόνον την χρονιά που πέρασε ο Ερντογάν εξαπέλυσε πογκρόμ κατά εγχώριων ΜΜΕ, Κούρδων πολιτικών και αντιφρονούντων ακτιβιστών, όπως ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, ενώ ώθησε την Τουρκία σε τρεις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Ορισμένοι απ’ τους ειδικούς αυτούς εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να χειριστεί έξυπνα και χωρίς να απομακρύνει τον Ερντογάν, ώστε να σταθεροποιήσει το ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ και να μην ωθήσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία στον σφικτό εναγκαλισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι όμως, όντως, υποχρεωμένες οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μαλακά την Τουρκία του Ερντογάν, διερωτάται το Forbes.

Ο Τζο Μπάιντεν μιλάει από βήμα

Οι οικονομικές κυρώσεις θα πονέσουν περισσότερο τον Ερντογάν

Τίποτε δεν πρόκειται να κλονίσει περισσότερο τον Ερντογάν από μια ελεύθερη πτώση της τουρκικής οικονομίας, όπως αποδείχθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις το 2018 στην Άγκυρα για την υπόθεση της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορήθηκε για υπόθαλψη τρομοκρατίας. Οι κυρώσεις πυροδότησαν νομισματική κρίση και μια οδυνηρή ύφεση στην οικονομία. Και τίποτε, συνεχίζει ο Καϊλάν, δεν πρόκειται να μεταστρέψει την άποψη της τουρκικής κοινής γνώμης για τις λαϊκιστικές στρατιωτικές του περιπέτειες στο εξωτερικό, όσο η κατάρρευση της οικονομίας.

«Ο Ερντογάν διέταξε πρώτα την επιχείρηση στη Συρία και τώρα οι δρόμοι της Τουρκίας είναι κατάμεστοι με απελπισμένους Σύριους πρόσφυγες. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το κόμμα του τις σημαντικότατες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Κι ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα οι Τούρκοι είτε θα θυμούνται τους αιώνες της οθωμανικής αυτοκρατορικής ισχύος είτε αντίθετα τη μακρά παρακμή της που κατέστησε προτιμητέο τον απομονωτισμό της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, στην ανάγκη οι οικονομικές κυρώσεις θα αποδώσουν κατά του Ερντογάν», σημειώνει.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις