Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επέκταση στα 12 μίλια Ιόνιο: Σφοδρές αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Επέκταση στα 12 μίλια Ιόνιο: Σφοδρές αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ

Επέκταση στα 12 μίλια Ιόνιο: Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επέκταση στα 12 μίλια Ιόνιο: Γεγονός είναι πλέον η επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος μετά και το Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ. Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

φρεγάτες στη θάλασσα

Αντιδράσεις από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας

Ωστόσο αυτή η κίνηση της Ελλάδας να κάνει πράξη ένα αναφαίρετο δικαίωμά της σύμφων με το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν άρεσε καθόλου στην Άγκυρα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι σχετικών δημοσιευμάτων: «Σκανδαλώδης απόφαση από την Ελλάδα: Αυξάνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στο στο Ιόνιο Πέλαγος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Γενί Σαφάκ. «Απόφαση σκάνδαλο για τα 12 ναυτικά μίλια» γράφει η Αϊντινλίκ. «Η Ελλάδα αυξάνει τα χωρικά της νερά σε 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Μιλλιέτ.

«Η απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης» σχολιάζει η Ακσάμ. Τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορά και στην επίσημη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας «θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και σ’ άλλες θαλάσσιες περιοχές στο μέλλον». Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σχετίζεται και με περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία αλλά και έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα με… πόλεμο εφόσον προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Τουρκικός τύπος για την επέκταση των ναυτικών μίλιων στο Ιόνιο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις