Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χάφταρ – Ερντογάν: Ή θα φύγεις από τη Λιβύη ή θα πολεμήσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Χάφταρ – Ερντογάν: Ή θα φύγεις από τη Λιβύη ή θα πολεμήσεις

Χάφταρ - Ερντογάν: «Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έχει τελειώσει και πρέπει να επιλέξετε αν θα φύγετε ή θα πολεμήσετε», είπε κατά τη διάρκεια τελετής - Ο Σάρατζ ρίχνει ''άκυρο'' σε Ερντογάν

Χάφταρ – Ερντογάν: Ευθεία πρόκληση του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ο οποίος μέσα από μήνυμά του προκαλεί ευθέως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε» ανέφερε στο μήνυμά του ο Χάφταρ. Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία δεν αξίζει όσο ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει τμήματα της χώρας μας», προσθέτοντας πως πρέπει να φύγει και αυτό θα γίνει είτε ειρηνικά είτε με πόλεμο». Ο Χαφτάρ απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι οθωμανικές φαντασιώσεις του καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν τελειώσει και η χώρα της Λιβύης δεν θα καταστεί ποτέ μέρος τους.

«Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έχει τελειώσει και πρέπει να επιλέξετε αν θα φύγετε ή θα πολεμήσετε», είπε κατά τη διάρκεια τελετής που διοργανώθηκε από τη στρατιωτική διοίκηση στην αεροπορική βάση Μπενίνα, στη Βεγγάζη, στο πλαίσιο του εορτασμού της 69ης επετείου της ανεξαρτησίας της Λιβύης.

Αψηφά τη λαϊκή βούληση

Ο Χαφτάρ, επισκεπτόμενος μοίρα με αεροσκάφη MiG-21, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσβλέπουν στην ειρήνη και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα ότι θα γίνουν σεβαστές οι νόμιμες φιλοδοξίες των Λίβυων, θα επιβληθεί η ειρήνη και θα σταματήσουν τον επιτιθέμενο. Σημείωσε ότι ο επιτιθέμενος δεν σταμάτησε να στέλνει μισθοφόρους και όπλα κάθε είδους, κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον των Λίβυων, αψηφώντας τη λιβυκή βούληση και υποτιμώντας τις ανθρώπινες αξίες. Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ανέφερε ότι η Τουρκία επιμένει να στέλνει νέους μισθοφόρους και εξοπλισμό και να κατασκευάζει βάσεις και εγκαταστάσεις.

«Ολα αυτά αντικατοπτρίζουν την επιμονή της Τουρκίας στον πόλεμο και την αυταπάτη ότι θα επιτύχει τα όνειρα της επέκτασής της για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πηγών προκειμένου να καρπωθεί από τον πλούτο και την οικονομία μας και κατόπιν να διεισδύσει στα βάθη της Αφρικής», τόνισε ο Χαφτάρ.

Τουρκική ”αερογέφυρα” στη Λιβύη: A400M μεταφέρουν οπλισμό

Ο Χαφτάρ παλεύει μόνος του με τα θηρία, έχοντας στο πλευρό του την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί άπραγη την εξέλιξη καθώς περικυκλώνεται από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Τα τουρκικά μαχητικά θα μπορούν να κτυπήσουν τη Κρήτη από τα νότια, ενώ τα τουρκικά UAV με χρόνο πτήσης δεκάδες ώρες, με βάση την Al-Watiya θα μπορούν να πλαγιοκοπήσουν από τα νότια και τα δυτικά την Ελλάδα. Τις τελευταίες ώρες, δύο Τουρκικά A400M, προσγειώθηκαν σε Αλ Βατίγια και Μισράτα αντίστοιχα, μεταφέροντας όπλα και τζιχαντιστές.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Λιβύη, ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές κάτι που φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στον Ερντογάν. Το τοπίο έχει αλλάξει, μετά την παρέμβαση της Γαλλίας και της Αιγύπτου, που είχε ως αποτέλεσμα ο γνωστός ηγέτης της κυβέρνησης της Τρίπολης που υπέγραψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, Αλ Σαράτζ να αυτονομείται πλέον πλήρως από τον ΥΠΕΣ της Λιβύης Φατί Μπασάγκα και “φιλαράκι” του Ερντογάν.

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές επιβεβαιώνουν αυτό που φημολογούνταν εδώ και κάποιο διάστημα για την αυτονόμηση του Αλ Σαράτζ με στόχο την βοήθεια της δύσης μετά από ειδική συμφωνία όμως και με την Ρωσία. Πληροφορίες του “Πενταπόσταγμα” αναφέρουν ότι έχουμε σφοδρή σύγκρουση μέσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη, με τα πράγματα να έχουν πάρει μια νέα πορεία, αφού ο επικεφαλής της, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, διέταξε την αναδιοργάνωση της Ειδικής Δυνάμεως Αποτροπής (της μόνης ετοιμοπόλεμης και πλήρως εξοπλισμένης δύναμης με βαριά όπλα) μακριά από το υπουργείο εσωτερικών το οποίο ελέγχει ο έμπιστος του Ερντογάν.

Επίδειξη δύναμης

Ταυτόχρονα, ο εθνικός στρατός της Λιβύης LNA κάνει επίδειξη δύναμης προς την Τουρκία, καθώς πραγματοποιεί παρελάσεις για τα 69 χρόνια από την ανεξαρτησία της Βεγγάζης.  Στρατιώτες οχήματα έχουν παραταχθεί, με τον Χαφτάρ να ετοιμάζεται για την απόλυτη σύγκρουση.

https://twitter.com/Gerjon_/status/1342386403792056320?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1342386403792056320%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2Fenoples-syrraxeis%2F6981529_toyrkiki-aerogefyra-sti-libyi-a400m-metaferoyn-oplismo

Άγριες απειλές

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έχει απειλήσει πολλάκις την Τουρκία με την προοπτική μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης στον πόλεμο της χώρας της Βόρειας Αφρικής λέγοντας πως θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, ωθώντας την Άγκυρα να προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Τον Μάιο, ο αρχηγός της αεροπορικής δύναμης του Χαφτάρ, Σακρ Αλ-Τζαρούσι, δεσμεύθηκε να εξαπολύσει τη “μεγαλύτερη εναέρια εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης” με όλες τις τουρκικές θέσεις να είναι τώρα “νόμιμοι στόχοι για την αεροπορική μας δύναμη”. Τα σχόλια, που έγιναν για πρώτη φορά σε δήλωση που αργότερα επιβεβαίωσε στο Bloomberg, ήρθαν καθώς ο επικεφαλής της ασφάλειας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι αξιωματούχοι έλαβαν πληροφορίες ότι αρκετά αεροσκάφη “σοβιετικής εποχής” είχαν φτάσει στο ανατολικό προπύργιο του Χαφτάρ, από μια ρωσική βάση στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκρίθηκε ότι η Τουρκία “θα απαντήσει με τον χειρότερο τρόπο, αν πληγούν τα συμφέροντά της στη Λιβύη”. Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός της χώρας ήταν καλά προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τις τοποθεσίες και τις περιοχές υπό την προστασία του, χρησιμοποιώντας τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έχει στείλει συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος στη Λιβύη, που της έδωσαν το προβάδισμα έναντι των οπλισμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, σύμφωνα με δηλώσεις από αξιωματούχους της Λιβύης στο Bloomberg. Μια εναέρια εκστρατεία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει την αεροπορική άμυνα που είχε σταματήσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο.

Δεν θα υπάρξει έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις

Σκληρή προειδοποίησε όμως εξαπέλυσε και τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον τούρκο πρόεδρο ότι «έφτασε στη Λιβύη για να αναζητήσει την κληρονομιά των προγόνων του». «Του λέμε ότι έχουμε μετατρέψει την κληρονομιά των προγόνων σας σε σφαίρες. Δεν θα υπάρξει έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις, επειδή δεν αξίζουν έλεος» προειδοποίησε.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στον πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Σάρατζ που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, δήλωσε ότι «οι Λιβύοι δεν θα δεχθούν ποτέ να καταληφθούν από τους Τούρκους και να αποικιοποιηθούν ξανά». «Οι Τούρκοι έμειναν στη Λιβύη για 300 χρόνια, και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτα άλλο παρά κακό» είπε ο στρατάρχης, αναφερόμενος στην εποχή που η χώρα του ήταν έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην ομιλία του, ο Χαφτάρ αναφέρθηκε επίσης στους Σύρους που έχει στείλει η Άγκυρα στη Λιβύη μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό, χαρακτηρίζοντάς τους «μισθοφόρους που δεν έχουν οικογένειες ή πατρίδα».

Ποιος είναι ο Στρατάρχης της Λιβύης

Στη Λιβύη ο Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη για να επιθεωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Ακάρ συνοδεύεται από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ και άλλους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Χουλουσί Ακάρ τουρκικό πολεμικό ναυτικό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις