Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλια Ελλάδα – κορονοϊός: Ξεκίνησαν τα SMS από ΕΟΔΥ, πώς θα κλείνουμε ραντεβού
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια Ελλάδα – κορονοϊός: Ξεκίνησαν τα SMS από ΕΟΔΥ, πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Εμβόλια Ελλάδα - κορονοϊός: Μία ανάσα πριν τους πρώτους εμβολιασμούς βρίσκεται η Ελλάδα καθώς τα σκευάσματα της Pfizer/BionTech έφτασαν στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα όπου αποθηκεύτηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο Κρυονέρι.

Εμβόλια Ελλάδα – κορονοϊός: Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες οι οποίες αναμένεται να εμβολιαστούν πρώτες. Τα πρώτα μηνύματα αποστέλλονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας σε πολίτες που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για την ώρα όσο και το εμβολιαστικό κέντρο το οποίο πρέπει να επισκεφτούν προκειμένου να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στον εμβολιασμό. Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας. Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία». Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Αποθηκευμένα σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους στο Κρυονέρι

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία. Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττικής. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.  Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Στις 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή των εμβολίων προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

83.850 δόσεις εμβολίων κορωνοϊού έως 30 Δεκεμβρίου

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει, μόνο από τη μια εταιρεία τη Pfizer-BioNTech, 1.265.550 δόσεις.

Προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

– Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

– Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

– Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

– Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

– Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Εμβόλιο κορονοϊός αποθήκη

Χαρδαλιάς: Τα εμβόλια δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του τέλους της πανδημίας

«Η Ελπίδα πλέον είναι εδώ!» σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, λίγη ώρα μετά την άφιξη και αποθήκευση στην Αθήνα των πρώτων εμβολίων κατά της covid-19. Ωστόσο επισημαίνει πως η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας. «απλά σήμανε η αρχή του τέλους της» και τονίζει πως «συνεχίζοντας να τηρούμε πιστά, αυστηρά και με την ίδια επιμονή τα μέτρα, […] σε αρκετές εβδομάδες, σε λίγους μήνες, με αργά, με σταθερά αλλά με σίγουρα βήματα θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω τις ζωές μας».

Αναλυτικά, γράφει στο facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς:

«Η Ελπίδα πλέον είναι εδώ! Ταξίδεψε με ασφάλεια, στις συνθήκες που έπρεπε και με την φροντίδα που της έπρεπε από τα βόρεια σύνορα μας έως το κεντρικό hub αποθήκευσης της εδώ στην Αθήνα. Και από αύριο η Ελπίδα θα πάρει την θέση της στις καρδιές των Ελλήνων, σε ένα μοναδικό στοίχημα Ελευθερίας των πολιτών της χώρας μας, της Ευρώπης, όλου του πλανήτη, απέναντι στον πιο ύπουλο, στον απόλυτα αόρατο παγκόσμιο εχθρό.

Συνεχίζοντας να τηρούμε πιστά, αυστηρά και με την ίδια επιμονή τα μέτρα, χωρίς δικαιολογίες και προφάσεις, φορώντας μάσκες, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και επικίνδυνους συνωστισμούς, και κυρίως ακούγοντας τους επιστήμονες μας, σε αρκετές εβδομάδες, σε λίγους μήνες, με αργά, με σταθερά αλλά με σίγουρα βήματα θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω τις ζωές μας. Το τέλος της πανδημίας δεν έφθασε με την έλευση του εμβολίου, απλά σήμανε η αρχή του τέλους της και η Ελπίδα πλέον συντροφεύει όλους μας, την ίδια μας την καθημερινότητα. Υπομονή, επιμονή, καρτερικότητα λίγο ακόμα, να φτάσουμε όλοι υγιείς μέχρι το τέλος μαζί με όλους όσους αγαπάμε».

Ανάρτηση Χαρδαλιά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις