Αθήνα

°C

Τρίτη

21

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΟΖ Ελλάδα – Αίγυπτος: Πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη η συμφωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ Ελλάδα – Αίγυπτος: Πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη η συμφωνία

ΑΟΖ Ελλάδα - Αίγυπτος: η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του μνημονίου αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του Υπουργού Εξωτερικών

ΑΟΖ Ελλάδα – Αίγυπτος: Το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε πριν από λίγες ώρες στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με την πράξη αυτή, η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Συμφωνία που συνήψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο πριν από τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του τουρκο-λυβικού μνημονίου αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

Οι λεπτομέρειες της ιστορικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (6/8/20)
Δείτε ακόμη
Μάας: Ξεχάστε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ
“Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο” – Τουρκικός παροξυσμός για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα
Κίνηση αποκλιμάκωσης ή νέο “παιχνίδι”; Η Τουρκία αποσύρει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
Χαμηλή πτήση τεσσάρων τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους
Πυρά Κοτζιά για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: “Ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας”
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις