Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα – Τουρκία πόλεμος: “Τρώγονται” τα γειτονικά ΜΜΕ, τρέμει τα Rafale η Άγκυρα
ΟΡΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

Ελλάδα – Τουρκία πόλεμος: “Τρώγονται” τα γειτονικά ΜΜΕ, τρέμει τα Rafale η Άγκυρα

Ελλάδα - Τουρκία πόλεμος: Με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, ενώ ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και η αγορά των Meteor, που είναι πύραυλοι αέρος αέρος μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και των Exocet που πλήττουν τα πλοία. 

Ελλάδα – Τουρκία πόλεμος: Αφόρητα νεύρα και άγχος έχει προκαλέσει στην Τουρκία το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση 18 γαλλικών Rafale. Στο πλαίσιο αυτό τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο. Και ο λόγος είναι ότι με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, ενώ πέρα από τα Rafale ανησυχία έχει προκαλέσει στην Άγκυρα και η αγορά των Meteor, που είναι πύραυλοι αέρος αέρος μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και των Exocet που πλήττουν τα πλοία, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ.

Μιλώντας στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ αναφέρει ότι “όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F-35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400 εκατ. δολάρια. Όπως και τους Exocet.

Πολεμική Αεροπορία

Η Ελλάδα ισχυροποιείται, η Τουρκία φοβάται

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στο Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεσαν ως προτεραιότητα, μετά φυσικά την απόκρουση των τουρκικών επιθέσεων, την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Επιτελείς συμφώνησαν πως η Ελλάδα το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να γίνει ισχυρή στρατιωτικά προχωρώντας σε άμεσες κινήσεις που θα εκσυγχρονίσουν τα οπλικά μας συστήματα.

Η απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών και νέων φρεγατών τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να διαπραγματεύεται και να δίνει τελικά τα χέρια με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, για την απόκτηση των πανίσχυρων Rafale. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν «κλειδώνουν» τη συμφωνία και δίνουν υπόσχεση για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στα ταραγμένα νερά της ανατολικής Μεσογείου.

Τα Rafale υπερτερούν των τουρκικών F-16 παραδέχονται τούρκοι αναλυτές

Δεν είναι μόνο τα Rafale

Οι πύραυλοι Exocet που χτυπούν πλοία, οι Scalp και φονικοί Meteor, αέρος αέρος και μεγάλου βεληνεκούς που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα, είναι ικανοί να πλήξουν στόχους ακόμα και στην καρδιά της Τουρκίας ενώ αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό του τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος των S-400. Οι δηλώσεις των Τούρκων φανερώνουν και τον πανικό τους, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές προς τον Ερντογάν για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα και παύση των προκλήσεων. Το μήνυμα από την Ελλάδα έχει σταλεί και έχει παραδοθεί σε κάθε κατεύθυνση. Τόσο προς τους εχθρούς, όσο και προς του «φίλους» και δήθεν συμμάχους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ: «Είμαστε πανίσχυροι στρατιωτικά, έχουμε έμπειρο και ικανότατο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε καμία απειλή».

Οι τρομακτικοί Meteor

O πύραυλος αυτός, ο οποίος μπορεί να εξοπλιστεί στα Rafale έκδοσης R3-R, έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου (Beyond Visual Range) ενώ διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό, κάτι που σίγουρα θα φέρει «ανατροπές» και θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Τι κάνει όμως τον πύραυλο Meteor να ξεχωρίζει και γιατί αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί ένα τρομακτικό όπλο απέναντι στα εχθρικά αεροσκάφη; Δύο είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν, αφενός το σύστημα πρόωσής του και αφετέρου το σύστημα δεδομένων και «επικοινωνιών».

ΚΥΣΕΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σύστημα πρόωσης με ramjet

Σε ό,τι αφορά το σύστημα πρόωσής του, ο Meteor χρησιμοποιεί κινητήρα ramjet στερεού καυσίμου, που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της ισχύος της πρόωσής του μετά την εκτόξευση του από το μαχητικό αεροσκάφος, σε αντίθεση με άλλους πυραύλους αέρος-αέρος.

Ουσιαστικά, όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται, τότε χρησιμοποιεί την πρόωση που του παρέχει το σύστημα ramjet εξοικονομώντας έτσι σημαντική ποσότητα καυσίμου, την οποία αξιοποιεί στο επόμενο στάδιο πριν την τελική «εμπλοκή» με τον εχθρικό στόχο, καθιστώντας τον Meteor σε φάση «υψηλής ενέργειας» (high-energy state). Με άλλα λόγια, ο πύραυλος είναι σε θέση να επιταχύνει μετά την εκτόξευσή του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να χτυπήσει αποτελεσματικά το στόχο, ενώ παράλληλα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ελιγμού και αποφυγής του από τον εχθρό. Εν ολίγοις, ο εξοπλισμένος με ramjet πύραυλος Meteor έχει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις από έναν πύραυλο αέρος-αέρος με έναν τυπικό σύστημα πρόωσης.

Κωνσταντίνος Φλώρος ΓΕΕΘΑ

Η «mid-flight» ανάλυση δεδομένων

Το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το σύστημα επικοινωνιών που διαθέτει, καθώς ο Meteor χρειάζεται ενημέρωση στοιχείων και δεδομένων, αφού έχει εκτοξευθεί, προκειμένου να κάνει «διορθώσεις» στην πορεία του, για να είναι σε θέση να πλήξει αποτελεσματικά το στόχο.

Ο Meteor μπορεί να λαμβάνει τέτοιες ενημερώσεις όχι μόνο από το μαχητικό αεροσκάφος που τον εκτοξεύει, αλλά και από «τρίτα» μέσα που επιχειρούν στο πεδίο, όπως φίλια και συμμαχικά αεροσκάφη, ραντάρ αλλά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), μια ικανότητα του πυραύλου ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο Meteor «εμπλέκει» στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Εκρηκτικό το κλίμα και στην τουρκική Βουλή

Την ίδια ώρα, η τουρκική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους με συνεχείς επιθέσεις κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και της πανδημίας.  Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ  χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «κατεστραμμένο δικτάτορα».

«Όταν ο πρόεδρος της χώρας την αντιπολίτευση την αποκαλεί Πέμπτη φάλαγγα, του απαντάμε πως είναι κατεστραμμένος δικτάτορας. Αν πρέπει να διορθώσουμε κάτι,  τότε διορθώνω το κατεστραμμένος. Είναι δικτάτορας», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα δια στόματος του εκπροσώπου της, Εμίν Ακμπάσογου, απάντησε ότι «ο πρόεδρος μας είναι και αρχιστράτηγος του στρατού μας. Είναι όμως κλόουν όποιος τον αποκαλεί κατεστραμμένο δικτάτορα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις