Αθήνα

°C

Τρίτη

21

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ κτίρια: Εκτελεστικό διάταγμα για «ενθάρρυνση» της… «μεγαλοπρεπούς αρχιτεκτονικής»
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κτίρια: Εκτελεστικό διάταγμα για «ενθάρρυνση» της… «μεγαλοπρεπούς αρχιτεκτονικής»

Τραμπ κτίρια: Η επιθυμία του Τραμπ είναι τα μελλοντικά κτίρια των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ να έχουν «κλασικό», «ελληνορωμαϊκό] στιλ ή να σχεδιάζονται βασισμένα σε άλλα «παραδοσιακά» πρότυπα. 

Τραμπ κτίρια: «Όμορφα» ομοσπονδιακά κτίρια επιθυμεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και το όρισε με εκτελεστικό διάταγμα ένα μήνα πριν το τέλος της θητείας τους. Στόχος του διατάγματος είναι η ενθάρρυνση της μεγαλοπρεπούς αρχιτεκτονικής. Δηλαδή η επιθυμία του Τραμπ είναι τα μελλοντικά κτίρια των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ να έχουν «κλασικό», «ελληνορωμαϊκό] στιλ ή να σχεδιάζονται βασισμένα σε άλλα «παραδοσιακά» πρότυπα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει «κατά μεγάλο μέρος σταματήσει να οικοδομεί όμορφα κτίρια», διατείνεται το διάταγμα, επικρίνοντας το «παράταιρο ετερόκλιτο μίγμα» της αρχιτεκτονικής των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν στην Ουάσινγκτον μετά το 1950. Στην αρχική του εκδοχή, το κείμενο επέβαλε απαγόρευση στην οικοδόμηση κτιρίων οποιουδήποτε άλλου αρχιτεκτονικού στιλ πλην του ελληνορωμαϊκού, προκαλώντας αντιδράσεις από μέρους ορισμένων ενώσεων αρχιτεκτόνων.

Μολονότι οι διατυπώσεις του τελικού κειμένου είναι μετριασμένες και πιο ευέλικτες, το εκτελεστικό διάταγμα επικρίθηκε από την ένωση αρχιτεκτόνων του American Institute, που εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία. «Οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να αποφασίζουν οι ίδιοι το στιλ της αρχιτεκτονικής που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους», έκρινε ο διευθυντής της οργάνωσης αυτής, ο Ρόμπερτ Άιβι, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε. Ο Τραμπ, επιχειρηματίας του τομέα των ακινήτων προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει συνδέσει το όνομά του με μοντέρνα κτίρια, φτιαγμένα από χάλυβα και γυαλί, συχνά με επίχρυσα διακοσμητικά στοιχεία.

Το κογκρέσο το βράδυ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις