Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετάλλαξη κορονοϊού εμβόλιο: Η BioNTech προετοιμάζει νέο και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορονοϊού εμβόλιο: Η BioNTech προετοιμάζει νέο και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες

Μετάλλαξη κορονοϊού εμβόλιο: Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech φέρεται να είναι επί ποδός, δηλώνοντας ότι θα ετοιμάσει ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε 6 εβδομάδες

Μετάλλαξη κορονοϊού εμβόλιο: Η μετάλλαξη του κορονοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Το νέο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε στη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον να προειδοποιεί πως πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.  Την ίδια ώρα στο πλαίσιο των μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της μετάλλαξης, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία- μία κλείνουν τα σύνορά τους με την Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech φέρεται να είναι επί ποδός, δηλώνοντας ότι θα ετοιμάσει ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε 6 εβδομάδες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο  διευθυντής εταιρείας Ουγκούρ Σαχίν είπε χαρακτηριστικά: «Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη». Ο Σαχίν δήλωσε, επίσης, πως η εταιρεία έχει την «επιστημονική πεποίθηση» ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και στη νέα μετάλλαξη, καθώς η νέα αυτή μορφή του κορoνοϊού μοιράζεται το 99% των πρωτεϊνών με την κυρίαρχη μορφή και πρόσθεσε πως «θα γνωρίζουμε εάν είναι αποτελεσματικό μόνο εάν γίνουν κι άλλα τεστ και θα χρειαστούν περίπου 2 εβδομάδες από τώρα για να λάβουμε τα δεδομένα» για τη νέα μετάλλαξη.

Επιπλέον τεστ

Άλλωστε, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες. «Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγράφει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moderna. H Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο νέος κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί και πριν και οι δύο εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

φιαλίδια με δείγματα κορονοϊού

12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer θα παραδοθούν προς το τέλος του χρόνου στην ΕΕ

Στο μεταξύ οι εταιρείες BioNTech και Pfizer θα αποστείλουν 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση προς το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης που χρειάζονται δόσεις του εμβολίου θα τις έχουν εντός πέντε ημερών, δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας Σον Μάρετ, καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν για να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις μετά την χθεσινή έγκριση του εμβολίου τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

επιστήμονας με φιαλίδιο αίματος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις