Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου: Κανόνες για να υπακούει σε εντολές
PLUS

Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου: Κανόνες για να υπακούει σε εντολές

Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου: Η εκπαίδευση της υπακοής, όχι μόνο βοηθάει στην ανατροφή ενός ευτυχισμένου και αφοσιωμένου φίλου, αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι μπορεί να σώσει τη ζωή του αγαπημένου φίλου σας. 

Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου: Αν σκέφτεστε να πάρετε σκύλο ή έχετε ήδη έναν, καλό θα ήταν να του μάθετε μερικές βασικές εντολές. Η εκπαίδευση της υπακοής, όχι μόνο βοηθάει στην ανατροφή ενός ευτυχισμένου και αφοσιωμένου φίλου, αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι μπορεί να σώσει τη ζωή του αγαπημένου φίλου σας.

Timing

Το timing είναι πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση. Θα πρέπει να κάνετε το σκύλο να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του σε μια εντολή ήταν επιτυχής, επιβραβεύοντας τον τη στιγμή που την ολοκληρώνει. Όχι μετά από αρκετά δευτερόλεπτα! Επίσης, υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος δεν είναι σε διάθεση για εκπαίδευση και δε μπορεί να ανταποκριθεί, πχ. όταν είναι άρρωστος ή σε υπερένταση και άρα χρειάζεται εκτόνωση. Το ιδανικό είναι να τον πάτε μια βόλτα (ή για τρέξιμο) πριν κάνετε τις ασκήσεις.

Σκύλος με τον εκπαιδευτή του

Επιβράβευση, όχι δωροδοκία!

Η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς του σκύλου σας με μια λιχουδιά είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης, αλλά αν το παρακάνετε, μπορεί να εξελιχθεί σε δωροδοκία. Δηλαδή να σας ακούει μόνο όταν βλέπει ότι έχετε λιχουδιά. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να σταματήσετε ή να μειώσετε τη συχνότητα που δίνετε λιχουδιά σαν επιβράβευση. Ένα παιχνίδι, μια βόλτα, ένα χάδι ή ένας έπαινος μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τη λιχουδιά.

Στάση και γλώσσα σώματος

Η στάση σας και οι χειρονομίες σας μπορεί να σας δυσκολέψουν αν δεν είστε προσεχτικοί. Καλό είναι να δίνετε τις εντολές πάντα όρθιοι και να μην έχετε τα χέρια στην τσέπη γιατί αν κρύβετε εκεί τις λιχουδιές ο σκύλος θα σας ακούει μόνο όταν έχετε τα χέρια στην τσέπη (δωροδοκία)! Χρησιμοποιήστε ένα τσαντάκι που θα το ρίχνετε στην πλάτη σας ή να έχετε τις λιχουδιές κρυμμένες στη γροθιά σας ώστε να μην τις βλέπει.

Σωστή γενικότερη συμπεριφορά απέναντι στο σκύλο

Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να μας βλέπει ως ανώτερο ιεραρχικά μέλος της αγέλης και να μας σέβεται, αν θέλουμε να μας υπακούει. Για να το πετύχετε αυτό διαβάστε το επερχόμενο σχετικό άρθρο μας «Η σωστή συμπεριφορά προς το σκύλο».

σκυλοσ με τον εκπαιδευτή του
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις