Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αυστραλία κορονοϊός νέα: «Το lockdown στη Βικτόρια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία κορονοϊός νέα: «Το lockdown στη Βικτόρια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Αυστραλία κορονοϊός νέα: Για παραβίαση δικαιωμάτων μιλά η συνήγορος του πολίτη - Δεν ζητάμε συγγνώμη απαντά η κυβέρνηση

Αυστραλία κορονοϊός νέα: Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για το lockdown που επιβλήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Αυστραλίας, τη Βικτόρια, η οποία τον περασμένο Ιούλιο έθεσε εννέα δημόσια συγκροτήματα διαμερισμάτων για μερικές μέρες σε καθεστώς λοκντάουν εξαιτίας μίας έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο σύμφωνα με την συνήγορο του πολίτη, Ντέμπορα Γκλας, η απόφαση αυτή να τεθούν υπό περιορισμό περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σε δημόσια συγκροτήματα διαμερισμάτων για να αναχαιτιστεί ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19 δεν στηρίχθηκε σε άμεση υγειονομική σύσταση και συνιστά παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο εκτελών χρέη αρχιάτρου της Βικτόρια είχε στη διάθεσή του μόνον 15 λεπτά για να εξετάσει και να εγκρίνει το lockdown, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνεπειών του στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει η συνήγορος του πολίτη σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Το εσπευσμένο lockdown δεν ήταν συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους σε ανθρώπινη μεταχείριση κατά την στέρηση ελευθερίας…, η ενέργεια αυτή φαίνεται να είναι αντίθετη με τον νόμο», σημειώνει η Γκλας στην έκθεσή της. Οι κάτοικοι των οκτώ δημόσιων συγκροτημάτων κατοικιών τέθηκαν σε lockdown στα διαμερίσματά τους για πέντε ημέρες, ενώ αυτοί του ένατου πύργου, ο οποίος είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, τέθηκαν σε lockdown για δύο εβδομάδες. Ορισμένοι έμειναν χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, ενώ πολλοί άλλοι περίμεναν περισσότερο από μια εβδομάδα για να τους επιτραπεί να βγουν έξω, σύμφωνα με την έκθεση.

κοπέλα με κινητό και μάσκα στο δρόμο

«Δεν ζητάμε συγγνώμη που σώσαμε ανθρώπινες ζωές»

Η κυβέρνηση της πολιτείας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά σημείωσε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν για να μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων.

«Δεν ζητάμε συγγνώμη που σώσαμε ανθρώπινες ζωές, απολύτως καμία συγγνώμη που σώσαμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Στέγασης της Βικτόρια Ρίτσαρντ Γουίν.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα πορίσματα της έκθεσης ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση ένδικων μέσων από τους κατοίκους κατά της κυβέρνησης.

Η Βικτόρια τέθηκε σε lockdown σε πολιτειακό επίπεδο μέρες μετά το κλείσιμο αυτών των συγκροτημάτων ώστε να περιοριστούν νέες εστίες της COVID-19, αλλά έκτοτε έχει επιτύχει την αποτελεσματική εξάλειψη της νόσου χάρη στο lockdown.

Ως σήμερα κανένα νέο κρούσμα του κορονοϊού δεν έχει αναφερθεί στην πολιτεία εδώ και 48 συνεχόμενες ημέρες.

άνθρωποι στο δρόμο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις