Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Kυρώσεις στην Τουρκία: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυρώσεις στην Τουρκία: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι»

Kυρώσεις στην Τουρκία: Η Ευρώπη παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος κρατών-μελών της Ένωσης και παρά τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πήρε γενναίες αποφάσεις.

Kυρώσεις στην Τουρκία: Η Σύνοδος Κορυφής έληξε τελικά με κυρώσεις ”χάδια” για την Τουρκία. Η Ευρώπη παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος κρατών-μελών της Ένωσης και παρά τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πήρε γενναίες αποφάσεις. Η Ευρώπη δίστασε να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις ενώ οι όποιες συζητήσεις για αυτό το θέμα μετατέθηκαν για το Μάρτιο του 2021. Κυβερνητικές πηγές από χθες έλεγαν πως οι αποφάσεις της που πάρθηκαν ήταν μια ισχυρή προειδοποίηση. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για τις αποφάσεις της Συνόδου στον ΑΝΤ1.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη -όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» τόνισε. «Στα Συμπεράσματα είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά. Παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Μάρτιο.

”Δύο μικρά βήματα”

Αυτά είναι δύο μικρά βήματα, πιο μικρά από αυτά που θέλαμε. Αλλά -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- η Ευρώπη κινείται αργά. Το θέμα είναι, να μην κινείται τόσο αργά, ώστε να είναι πολύ χαμηλότερη η κίνησή της από τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων και των Κυπρίων».

«Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά. Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι. Και πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη -όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «είχαμε πει ότι ο κ. Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί ένα πλέγμα κυρώσεων που θα μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα. Τις έβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τον Οκτώβριο εγκρίθηκε η αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Και τον Δεκέμβριο έχουμε την διεύρυνση αυτού του καταλόγου με τομεακές ενδεχομένως κυρώσεις που περιλαμβάνουν και το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Είναι, όμως, πραγματικά πολύ πιο αργή η διαδικασία απ’ όσο θα θέλαμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις