Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ εκεχειρία: Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν επίθεση των Αζέρων
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ εκεχειρία: Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν επίθεση των Αζέρων

Ναγκόρνο Καραμπάχ εκεχειρία: Οι δυνάμεις των αυτονομιστών Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο πως τρεις στρατιώτες τους τραυματίστηκαν από επίθεση δυνάμεων των Αζέρων την Παρασκευή το βράδυ.

Ναγκόρνο Καραμπάχ εκεχειρία: Οι δυνάμεις των αυτονομιστών Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο πως τρεις στρατιώτες τους τραυματίστηκαν από επίθεση δυνάμεων των Αζέρων την Παρασκευή το βράδυ, σε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναφέρει ότι «Αζέρικα στρατεύματα επιτέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε Αρμένιους μαχητές και τρεις τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε». Η έξι εβδομάδων σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και στα δύο στρατόπεδα. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, φαίνεται πως οι Αζέροι είχαν περί τους 2.500 νεκρούς, ενώ οι Αρμένιοι λίγους παραπάνω από 2.000, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρατιωτικό προσωπικό.

Οι Αζέροι είχαν περισσότερα θύματα παρόλη την τεχνολογική υπεροπλία τους και την τελική τους επικράτηση. Μια επικράτηση που τους απέφερε σημαντικά εδαφικά κέρδη στην τελική διαπραγμάτευση που έγινε υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Η τελευταία ανέλαβε τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης στην περιοχή και μια ρωσική ειρηνευτική δύναμη περίπου 2.000 στρατιωτών αναπτύχθηκε για να εξασφαλίζει τον σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός και την απρόσκοπτη επικοινωνία Αρμενίας-Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και Αζερμπαϊτζάν-Ναχιτσεβάν.

Ναγκόρνο Καραμπάχ εκεχειρία: Τουρκικές προκλήσεις

Στη διάρκεια επίσκεψής του αυτή την εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου υποστήριξε ανοιχτά στρατιωτικά και πολιτικά το Αζερμπαϊτζάν στην επίθεσή του και είναι ύποπτη ότι προσέφερε και υλική βοήθεια, διακήρυξε πως «ο αγώνας» εναντίον της Αρμενίας δεν έχει τελειώσει. «Ο αγώνας στην πολιτική σφαίρα και στη στρατιωτική σφαίρα θα συνεχιστεί πλέον σε πολυάριθμα μέτωπα», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στο Μπακού. Ο Ερντογάν κάλεσε τους Αρμένιους ηγέτες «να επιστρέψουν στη λογική» μετά την ήττα τους σ’ αυτό τον πόλεμο των έξι εβδομάδων και διαβεβαίωσε πως η ανάκτηση πολλών εδαφών από το Αζερμπαϊτζάν «θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής» σ’ αυτή την ορεινή περιοχή του Καυκάσου.

Η ρωσική ενόχληση

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται πως ενόχλησαν την Μόσχα, η οποία μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, έσπευσε να δηλώσει ότι «όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην επιστροφή της κατάστασης στην περιοχή σε μια ειρηνική πορεία, σταματώντας τις εχθροπραξίες και προσελκύοντας τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να ξεκινήσουν οι περίπλοκες διαδικασίες για την επιστροφή των προσφύγων, να γίνει η αποκατάσταση των υποδομών, καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ομαλοποίηση της ζωής. Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά επίπονο, και προχωρούμε από την παραδοχή ότι οι πολιτικές δηλώσεις πρέπει να συμβάλλουν ακριβώς σε αυτές τις διαδικασίες. Επενδύθηκε πολλή προσπάθεια σε αυτό και χάθηκαν πολλές ζωές και καμία πολιτική δήλωση δεν πρέπει να τα αναιρεί όλα αυτά».

Προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου το Μπακού, με τουρκικό προφανώς δάκτυλο, επιχείρησε να εμπλέξει και την Ελλάδα στην περιπέτεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τότε το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο αναφορά του Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ, -μεταξύ άλλων- ότι άνδρες του PKK μεταφέρθηκαν με ελληνικά αεροσκάφη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Ειδικότερα το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι:

  • Έχει λίστα με ξένους υπηκόους που αναμείχθηκαν παράνομα στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μαζί με δυνάμεις των Αρμενίων κα ότι διαθέτει στοιχεία για τα λεφτά που τους καταβλήθηκαν, καθώς και φωτογραφίες ως αποδεικτικό υλικό.
  • Εκατοντάδες ένοπλοι «τρομοκράτες» από οργανώσεις του PKK στη Συρία και στο Ιράκ μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν με ελληνικά αεροπλάνα.
  • «Τα στοιχεία από τις πτήσεις (flight data) που προέρχονται από ανοιχτές πηγές του διαδικτύου δείχνουν πτήσεις στις  9 και 19 Σεπτεμβρίου, καθώς και στις 8 και 13 Οκτωβρίου (με τουλάχιστον 300 επιβάτες κάθε φορά) από την Olympus Airways (ελληνική εταιρεία τσάρτερ)».

Δείτε ακόμη

“Πολεμικό σόου” Ερντογάν στο Μπακού – Η απάντηση της Ρωσίας
Πανικός στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα οδηγός έπεσε πάνω σε διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter
Το παρασκήνιο και η αποτίμηση της Συνόδου: “Χλιαρός Μακρόν”, η Μέρκελ “πετάει το μπαλάκι” στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις