Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Τουρκία: Σαφές μήνυμα στον Ερντογάν – Τι ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Τουρκία: Σαφές μήνυμα στον Ερντογάν – Τι ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μητσοτάκης Τουρκία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία τηρώντας τις αποφάσεις του

Μητσοτάκης Τουρκία: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Εστιάζοντας στην τουρκική συμπεριφορά ενόψει και τη Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Παράλληλα, σημείωσε πως η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία”

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός:

-Αναφέρθηκε στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

-Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, “δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση”.

– Με το βλέμμα στην ανάγκη να “παγώσουν” οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, τόνισε ότι δε γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία. Όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά. Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ συμμετείχε και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Δείτε ακόμη
Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Εκείνος αποφεύγει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Απίστευτο: Βέτο του Ντόναλντ Τραμπ στις κυρώσεις για την Τουρκία
«Βαρύ» το κλίμα για την Τουρκία στην ΕΕ, απότομη “στροφή” από την Ουγγαρία
Διαταγή Φλώρου: “Ετοιμαστείτε”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις