Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Παρέμβαση 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Παρέμβαση 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών

Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Με άλλη επιστολή προς την Ισπανία ευρωβουλευτές ζητούν το «πάγωμα» ναυπήγησης του τουρκικού αεροπλανοφόρου

Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Με επιστολή τους προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, οι ευρωβουλευτές της Γερμανίας, αλλά και της Ελλάδας (πλην ΚΚΕ) απευθύνουν έκκληση στη Γερμανία να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία. Σε ανάρτηση στο Twitter, η Χάνα Νέουμαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποιεί την επιστολή αυτή που υπογράφουν 36 Γερμανοί και 17 Έλληνες ευρωβουλευτές. Η πρωτοβουλία έρχεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όπου η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

«Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε πως γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον χώρας της ΕΕ! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα συνέλθει αύριο: 53 Γερμανοί και Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν από την γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία – Ευχαριστώ Μαρία Σπυράκη για την κοινή πρωτοβουλία» έγραψε η Γερμανίδα.

Στην επιστολή επισημαίνεται η προκλητική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τονίζεται πως η Άγκυρα έχει απειλήσει ακόμη και με στρατιωτική απάντηση την Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εκτιμούν πως για την ώρα δεν διαφαίνεται η λήψη αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από τους «27».

https://twitter.com/HNeumannMEP/status/1336710824489062400

Ανησυχία ευρωβουλευτών για τις ενέργειες της Τουρκίας

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, το Βερολίνο να αναστείλει την εξαγωγή υποβρυχίων τα οποία παράγονται στη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία, προς την Άγκυρα.

«Ανησυχούμε έντονα εξαιτίας των απειλών της Τουρκίας για στρατιωτική δράση έναντι κρατών μελών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρατεύσει τα γερμανικά υποβρύχια σε αυτή τη σύρραξη» αναφέρει η επιστολή που συνυπογράφουν 53 ευρωβουλετές.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του δείπνου της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, θα συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας. «Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς τους ηγέτες, ενόψει της αυριανής Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν πώς να αντιδράσουν στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας στην Αγκυρα προθεσμία μέχρι τη συνάντηση των ηγετών αυτού του μήνα για να μειώσει την ένταση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέων κυρώσεων.

Πάντως, σύμφωνα με το Προσχέδιο Συμπερασμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής το Συμβούλιο θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894, και, αν χρειαστεί, θα εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης. Παράλληλα, καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις