Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / NAVTEX Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νότια της Κρήτης
ΚΟΣΜΟΣ

NAVTEX Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νότια της Κρήτης

NAVTEX Τουρκία: Η ΝΑVTEX εκδόθηκε το Σάββατο από τον σταθμό της Αττάλειας

NAVTEX Τουρκία: Ασκήσεις με πυρά για την ερχόμενη Δευτέρα, σε περιοχή νότια της Κρήτης ανήγγειλε με νέα NAVTEX το Σάββατο η Τουρκία. Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία 1509/20 που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις την Δευτέρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ασκήσεις και στο Καστελόριζο

Να υπενθυμίσουμε πως αργά χθες το πρωί, ο σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε νέα NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχή σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυρά οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό της προειδοποιητικής διάθεσης των Τούρκων προς την ΕΕ είναι το γεγονός ότι τα γυμνάσια με πυρά που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σε διεθνή ύδατα -αλλά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο και στο όριο της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ- προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 10 το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα αξιολογηθεί η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι γίνεται με τις κυρώσεις

Πλέον δεδομένη φαίνεται πως είναι η εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ως απόφαση της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η πιο καλή για την Άγκυρα εκδοχή κάνει λόγο για επιβολή κυρώσεων σε άτομα που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του Όρους Ρέις, κάτι το οποίο για να συμβεί, απαιτείται διαφορετική νομική βάση από αυτή για τις κυρώσεις όσον αφορά γεωτρήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμά πως δεν θα είναι δύσκολη η εύρεση της εν λόγω νομικής βάσης. Επιπλέον, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς θα είναι να εγγραφεί στα συμπεράσματα εντολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία θα αφορά στην περαιτέρω προετοιμασία του ευρύτερου καταλόγου με πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Άγκυρα σε αυτή τη φάση.

Βέβαιο είναι παράλληλα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το ζήτημα του πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Όσον αφορά την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τότε, θα υπάρξουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ κι άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες με πιθανές τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Μητσοτάκη με άλλους ηγέτες.

Η πρώτη μάχη

Η πρώτη «μάχη» θα δοθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα, με φυσική παρουσία, όπου αναμένεται να ανιχνευθεί και μια αρχική εκδήλωση προθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του στην ΕΕ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τις προκλήσεις ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 2 Οκτωβρίου, οπότε και η Ένωση απηύθυνε μια «τελευταία» προειδοποίηση στην Τουρκία. Η Άγκυρα ωστόσο επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση, εκδίδοντας σειρά NAVTEX για έρευνες του «Ορούτς Ρέις», ενώ ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε και το προκλητικό πικνίκ Ερντογάν στην πόλη της Αμμοχώστου, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων να είναι πλέον απαίτηση τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις