Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Μακρόν: Συνεχίζεται η “κόντρα”, νέα επίθεση από τον Τούρκο πρόεδρο
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Μακρόν: Συνεχίζεται η “κόντρα”, νέα επίθεση από τον Τούρκο πρόεδρο

Ερντογάν - Μακρόν: Συνέχισε λέγοντας πως η Γαλλία έχει παρόμοια στάση από τη Λιβύη μέχρι και την Συρία και έχει αποδείξει πως είναι μέρος του προβλήματος.

Ερντογάν – Μακρόν: Νέα επίθεση Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.Μιλώντας σε εκδήλωση ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως “αν η Γαλλία αγαπάει τόσο πολύ τους Αρμένιους , μπορεί να δώσει μέρος των εδαφών της όπως την Μασσαλία. Συνέχισε λέγοντας πως η Γαλλία έχει παρόμοια στάση από τη Λιβύη μέχρι και την Συρία και έχει αποδείξει πως είναι μέρος του προβλήματος. Πουθενά, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, η Γάλλια δεν τηρεί αντικειμενική στάση.Το ίδιο παιχνίδι πήγε να παίξει στον Λίβανο, αλλά δεν πέτυχαν. Και ναι, έδιωξαν τον Μακρόν από τον Λίβανο.

Την Παρασκευή, σε δηλώσεις του έξω από την Αγία Σοφία, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάστηκε εκ νέου εμπρηστικός απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα και εκφράζοντας την ελπίδα η Γαλλία να απαλλαγεί γρήγορα από αυτόν. «Ο Μακρόν είναι πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν η Γαλλία διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Εύχομαι η Γαλλία να απαλλαγεί από αυτόν, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα “Κίτρινα Γιλέκα”», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απάντηση ήρθε άμεσα και ήταν σκληρή.

Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Brut, ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι περιορίζει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού. «Μου επιτέθηκαν, επιτέθηκαν στη Γαλλία στο ζήτημα των ελευθεριών. Υπερέβαλαν, έφτασαν στο μη περαιτέρω, προσέβαλαν. Η Γαλλία δέχθηκε επίθεση ακριβώς επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για τη στάση του απέναντι στα σκίτσα του Μωάμεθ.

«Δεν θα δικαιολογήσω τη βία», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν

«Δεν θα δικαιολογήσω τη βία στο όνομα του γεγονότος πως σε σοκάρω. Με χτύπησαν και πολύ λίγοι διανοούμενοι της χώρας με υπερασπίστηκαν», είπε επιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην άγρια δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού σε προάστιο του Παρισιού. «Ο βρετανικός Τύπος έγραψε ”οι Γάλλοι είναι περίεργοι, προσέβαλαν το Ισλάμ, δεν αγαπούν αυτή τη θρησκεία”» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στηλιτεύοντας τη στάση των βρετανικών εφημερίδων απέναντι στο θέμα.

«Διαχωρίζω τον τουρκικό λαό από την κυβέρνηση Ενρτογάν»

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει πως «παραγνωρίσαμε την πραγματική συζήτηση. Δεν ήμασταν εξίσου μαχητικοί απέναντι στην πραγματική ελευθερία της έκφρασης, απέναντι στην Τουρκία του κ. Ερντογάν, και διακρίνω πάντα την κυβέρνηση από τον τουρκικό λαό που αγαπά την ελευθερία» είπε, στρέφοντας ευθέως τα βέλη του στον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν θα επιτρέψουμε τη διακωμώδηση της Γαλλίας. Έχουν περιοριστεί οι ελευθερίες στη Γαλλία; Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία ναι, αλλά σε άλλα θέματα, δεν μπορώ να επιτρέψω να λέγεται κάτι τέτοιο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία δεν «είναι Ουγγαρία, Τουρκία ή κάποια άλλη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις