Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Η εμπειρία ενός εθελοντή της
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Η εμπειρία ενός εθελοντή της

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Οι Pfizer / BioNTech και η Μοderna, που ηγούνται μέχρι στιγμής στην κούρσα, χρησιμοποιούν στα εμβόλιά τους τη νέα τεχνολογία mRNA

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται την ερχόμενη Τρίτη να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού κι άλλες χώρες παίρνουν σιγά-σιγά σειρά εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα νιώσουν όταν κάνουν το εμβόλιο.

Οι Pfizer / BioNTech και η Μοderna, που ηγούνται μέχρι στιγμής στην κούρσα, χρησιμοποιούν στα εμβόλιά τους τη νέα τεχνολογία mRNA, δηλαδή βασίζονται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε εργοστάσια πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες -ακίδες, που δημιουργούνται από το σώμα, δεν είναι επικίνδυνες επειδή δεν υπάρχει ο υπόλοιπος ιός, ωστόσο, το σώμα «βλέπει» τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει τους ανοσοποιητικούς στρατιώτες, που θα την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση. Η τεχνολογία αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε εγκεκριμένο εμβόλιο και άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 15-20 χρόνια για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν. Η τεχνολογία mRNA επιλέχθηκε αυτή τη φορά επειδή οι επιστήμονες γνώριζαν ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα.

Τα εμβόλια αυτά απαιτούν δύο δόσεις, η πρώτη που προετοιμάζει τον οργανισμό και η δεύτερη λίγες εβδομάδες αργότερα, που ενισχύει την ανοσοαπόκριση. Μελέτες έδειξαν ότι αμφότερα είναι αποτελεσματικά έως και 95% στην αποτροπή μολύνσεων από τον φονικό κορονοϊό, αλλά επειδή η τεχνολογία αυτή είναι νέα, εγείρει ερωτηματικά και κάποιες ανησυχίες σε μερίδα της κοινής γνώμης.

Η εμπειρία ενός εθελοντή που δοκίμασε εμβόλιο mRNA

Ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Μoderna δήλωσε στο CNN ότι η εμπειρία του «σίγουρα δεν ήταν σαν βόλτα στο πάρκο», αλλά θα το ξανάκανε. Ο Γιασίρ Μπατάλβι είπε ότι αρχικά ένιωσε μια αμηχανία, όταν σήκωσε το μανίκι και του έδωσαν να υπογράψει πρώτα ένα 22σέλιδο κείμενο συγκατάθεσης, αλλά είχε αποφασίσει να συνεισφέρει ό,τι μπορούσε ο ίδιος από την πλευρά του στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Κι όπως κι άλλοι εθελοντές πριν απ’ αυτόν, περιέγραψε έναν ελαφρύ πόνο στο χέρι από την ένεση, όπως αυτόν που από το κοινό εμβόλιο της γρίπης: «Τη στιγμή που με τρύπησε η βελόνα ένιωσα αρχικά σαν να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο, που είναι βασικά ένα μικρό τσίμπημπα στο πλάι του μπράτσου. Όταν έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, χειροτέρεψε κάπως η δυσκαμψία. Όχι ότι δεν ήταν διαχειρίσιμη, αλλά ένιωθα σαν να μη μπορώ να σηκώσω το χέρι μου πάνω από τον ώμο μου. Οι παρενέργειες, ωστόσο, ήταν μάλλον τοπικές, στον μυ του χεριού. Κι αυτό ήταν όλο, δεν επηρεάζει κάτι άλλο και νιώθεις καλά», λέει ο 24χρονος, που αποφοίτησε πρόσφατα από το κολέγιο και ζει στην περιοχή της Βοστώνης.

Αυτά, βέβαια, μετά την πρώτη δόση, αφού στη δεύτερη τα πράγματα ήταν διαφορετικά. «Εμφάνισα αρκετά σημαντικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Στην αρχή ήμουν καλά όσο βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Αλλά το βράδυ ήταν δύσκολο, αφού ανέβασα χαμηλό πυρετό κι αισθανόμουν κόπηση και ρίγη», λέει ο Μπατάλβι, σημειώνοντας πάντως ότι το επόμενο πρωί ένιωθε πολύ καλύτερα. Ο εθελοντής τηλεφώνησε στους γιατρούς της μελέτης και τους ενημέρωσε για τα συμπτώματά του, αλλά εκείνοι δεν θορυβήθηκαν και του είπαν να μην ανησυχεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις