Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση των απαγορευτικών μέτρων Χριστούγεννα: Την άλλη εβδομάδα ο «οδικός χάρτης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση των απαγορευτικών μέτρων Χριστούγεννα: Την άλλη εβδομάδα ο «οδικός χάρτης»

Άρση των απαγορευτικών μέτρων Χριστούγεννα: Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση και ιδιαίτερα οι αναφορές σε πιθανές ημερομηνίες χαλάρωσης των μέτρων.

Άρση των απαγορευτικών μέτρων Χριστούγεννα: Σε όλους έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι με τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες να είναι σταθερά πάνω από τις 2.000 και τον αριθμό των διασωληνωμένων να μην μειώνεται με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι λοιμωξιολόγοι, ξεκίνησε μια σεναριολογία και μια συζήτηση για την άρση των απαγορευτικών μέτρων. Και μάλιστα ξάφνιασε ότι σε αυτήν την συζήτηση ενεπλάκησαν και κυβερνητικά στελέχη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, που στην τελευταία σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και υφυπουργούς, ζήτησε σε αυστηρό ύφος να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση και ιδιαίτερα οι αναφορές σε πιθανές ημερομηνίες χαλάρωσης των μέτρων.

Η αλήθεια είναι ότι ευθύνη σε αυτήν την συζήτηση έχουν και αρκετοί επιστήμονες, που τροφοδότησαν τέτοια σενάρια, όπως και κάποιες διαφωνίες μεταξύ των μελών της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων ή των καταστημάτων. Ωστόσο οι επιστήμονες κάνουν την δουλειά τους και εισηγούνται, αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο πρωθυπουργός ζήτησε πριν λίγες ημέρες μια τελική αποτίμηση της κατάστασης για ολόκληρη την χώρα και μια εκτίμηση για τις επόμενες εβδομάδες. Η εισήγηση αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Την άλλη εβδομάδα ο «οδικός χάρτης»

Οι όποιες πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε αυτήν την εβδομάδα έναν «οδικό χάρτη» για τα Χριστούγεννα και τον τρόπο που θα ανοίξει σταδιακά η οικονομία δεν επιβεβαιώθηκαν και οι ανακοινώσεις αυτές μεταφέρονται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Και ο λόγος είναι απλός, αφού με 2.000 κρούσματα και 600 διασωληνωμένους δεν είναι δυνατόν να ανοίξεις κανέναν κλάδο της αγοράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της έναρξης της πανδημίας στην χώρα μας δήλωσε ότι προτεραιότητα έχει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και φαίνεται ότι αυτό ισχύει μέχρι κεραίας παρά το γεγονός ότι στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος παρατηρήθηκαν και λάθη και καθυστερήσεις.

Γνώμονας τα υγειονομικά στοιχεία

Ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή βάζει ουσιαστικά τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για την γρήγορη άρση των περιορισμών, αλλά δίνει και ένα σήμα ότι δεν θα διστάσει να διατηρήσει πολλούς κλάδους της οικονομίας κλειστούς έως ότου τα υγειονομικά στοιχεία επιτρέψουν μερική ή ολική άρση των μέτρων. Δεδομένο μέχρι στιγμής θα πρέπει να θεωρείται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις αρχές του νέου έτους, ενώ και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν θα επιτραπούν καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στο λιανικό εμπόριο, όπου εξετάζονται οι τρόποι που μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά εποχιακών ειδών και ίσως κάποια ακόμη αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς εντός της ερχόμενης εβδομάδας και αφού θα έχει προηγηθεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τον τομέα της εστίασης, αφού έως σήμερα δεν έχει αποφασιστεί αν θα «ανοίξει» και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Δείτε ακόμη

Μιχαηλίδου: Η κυβέρνηση προστάτευσε τους συμπολίτες μας με αναπηρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Νέο σόου Πολάκη στη Βουλή με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Κάλεσμα Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν δημοσίως

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις