alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκικό πλοίο Λιβύη: Η Άγκυρα απειλεί με αντίποινα Ελλάδα και ΕΕ για τη νηοψία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό πλοίο Λιβύη: Η Άγκυρα απειλεί με αντίποινα Ελλάδα και ΕΕ για τη νηοψία

Τουρκικό πλοίο Λιβύη: "Μπισκότα και μπογιές" αναφέρει το Anadolu ότι βρέθηκαν στο πλοίο Rosalina-A που ελεγχόνταν για το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τουρκικό πλοίο Λιβύη: Κανένα παράνομο υλικό δεν εντοπίστηκε στο τουρκικό, φορτηγό πλοίο Rosalina-A που αναχαιτίσθηκε και στη συνέχεια ερευνήθηκε στη Μεσόγειο από Γερμανούς στρατιωτικούς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης, “Irini”, η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε βάρος της Λιβύης. Νωρίτερα, το  τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανέφερε ότι βρέθηκαν στο πλοίο “μπισκότα και μπογιές”,  ανθρωπιστική βοήθεια για την Λιβύη. Εικόνες που μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NTV δείχνει ένοπλους στρατιώτες να κατεβαίνουν με σχοινιά στο τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν προς το λιβυκό λιμάνι Μισράτα και να παίρνουν τον έλεγχο της γέφυρας.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε, καθώς δεν της ζητήθηκε η άδεια για τον έλεγχο του πλοίου, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλευρά, ο έλεγχος προχώρησε καθώς η Άγκυρα δεν είχε ακόμη απαντήσει, τέσσερις ώρες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, ενώ διεκόπη, όταν κατέστη σαφές από την Άγκυρα, ότι δεν δίνει άδεια για τον έλεγχο.  Όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό ΥΠΕΞ, κλήθηκαν οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Γερμανίας στην Άγκυρα, προκειμένου να τους επιδοθεί διαμαρτυρία για τον έλεγχο στο τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Ο τουρκικός Τύπος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης είναι Έλληνας και αναφέρουν ότι τα στελέχη της επιχείρησης Irini αποχώρησαν από το πλοίο όταν επιβεβαίωσαν ότι μεταφέρει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και μπογιές. Όπως αναφέρει το Anadolu, η Τουρκία αναμένεται να θέσει το ζήτημα ενώπιον των διεθνών οργανισμών.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε και φραστικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας. Η Τουρκία προέβη μάλιστα, σε διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις των ΕΕ, Ιταλίας και Γερμανίας. Στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως συνέβη σε αντίστοιχη απόπειρα νηοψίας τον Ιούνιο, αλλά η ένταση που προκλήθηκε κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τον στόχο της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ και διευκολύνει την κατανόηση των ελληνικών θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Δεκεμβρίου.

Το Βερολίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες και δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα τεθεί στην επικείμενη Σύνοδο, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία προειδοποίησαν ότι θα λάβουν μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Στοχοποιούν τον Έλληνα ναύαρχο

Τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν το περιστατικό με το πλοίο στοχοποιώντας κυρίως τον Έλληνα θαλάσσιο διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη», ναύαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο.

«Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος του trthaber.com, που υποστηρίζει ότι «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»,  εδόθη διαταγή στην γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο «Ροζελίνα Α» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη.«Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου N.Δ της Πελοποννήσου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» με εντολή του Έλληνα διοικητή» αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, συμπληρώνοντας πως: «Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η συγκατάθεση του κράτους σημαίας πρέπει να ληφθεί προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη» να επιβιβασθεί στο πλοίο και να το ελέγξει. Οι άνδρες της φρεγάτας «Αμβούργο» δεν είχαν τέτοια άδεια, παρόλα αυτά ελικόπτερο τους προσγειώθηκε στο «Ροζαλίνα Α». Η προσγείωση του ελικοπτέρου και οι κινήσεις των ανδρών της φρεγάτας «Αμβούργο» καταγράφηκαν με κινητά τηλέφωνα του προσωπικό του πλοίου».

Αντίποινα

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν «αντίποινα» απέναντι στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ενδεικτική η δήλωση του απόστρατου ναυάρχου Τζεμ Γκιουρτενίζ (αρχιτέκτονα του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας) ο οποίος έκανε λόγο για «εχθρική πράξη εναντίον της Τουρκίας» που ευθύνονται Έλληνες και Γερμανοί. «Πρόκειται για το κατώτερο επίπεδο κήρυξης πολέμου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να απαντήσει πολύ ισχυρά σε αυτή τη ληστεία» υποστηρίζει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει συγχώρεση! Αυτό που κάνουν είναι η σύγχρονη πειρατεία. Η παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν καθοριστική. Οι Έλληνες περίμεναν μια τέτοια στιγμή».

«Η φρεγάτα της Γερμανίας παρεμβαίνει στο τουρκικό εμπορικό πλοίο σαν πειρατής και ανακρίνει το προσωπικό του σαν να είναι ληστής. Αυτό δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποδεχτεί η Δημοκρατία του Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος» δηλώνει από την πλευρά του ο ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κούτλουκ, λέγοντας πως «το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει» και πως μετά το περιστατικό αυτό «Γερμανία και Ελλάδα θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές». Ο ίδιος μάλιστα, φτάνει στο σημείο να ζητήσει ακόμη «αντίποινα» με νηοψίες του τουρκικού στόλου σε ελληνικά και γερμανικά εμπορικά πλοία που πλέον στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Βόσπορο.