Αθήνα

°C

kairos icon

ΠΕΜΠΤΗ

28

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ψέμα Αυστραλία – λοκντάουν: Ένας υπάλληλος έκλεισε μέσα 1,8 εκατ. κατοίκους
ΚΟΣΜΟΣ

Ψέμα Αυστραλία – λοκντάουν: Ένας υπάλληλος έκλεισε μέσα 1,8 εκατ. κατοίκους

Ψέμα Αυστραλία - λοκντάουν: Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας, Στίβεν Μάρσαλ έρχεται δύο μέρες μετά την εντολή που έδωσε η τοπική κυβέρνηση στους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους

Ψέμα Αυστραλία – λοκντάουν: Οι Αρχές της Νότιας Αυστραλίας ετοιμάζονται να άρουν το δραστικό lockdown που επέβαλαν προ ημερών μετά την αποκάλυψη ότι ένας άνδρας, που είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, είπε εσκεμμένα ψέμα στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας, Στίβεν Μάρσαλ έρχεται δύο μέρες μετά την εντολή που έδωσε η τοπική κυβέρνηση στους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να κατεβάσουν ρολά πολλές επιχειρήσεις για να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα ενός πολύ μεταδοτικού, όπως πιστευόταν, στελέχους του κορωνοϊού.

Όπως διευκρίνισε ο Μάρσαλ, ένας άνδρας σε πιτσαρία που συνδέεται με το ξέσπασμα της COVID-19, δήλωσε στην υπηρεσία ιχνηλάτησης ότι είχε μόνον αγοράσει πίτσα από εκεί, ενώ στην πραγματικότητα είχε εργαστεί κάνοντας αρκετές βάρδιες στο κατάστημα αυτό μαζί με άλλον έναν εργαζόμενο, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορωνοϊό. Οι Αρχές υπέθεσαν στη συνέχεια ότι ο άνδρας αυτός μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια πολύ μικρής έκθεσής του, πράγμα το οποίο τους οδήγησε να πιστέψουν ότι το στέλεχος αυτό πρέπει να είναι πολύ μεταδοτικό.

Πυρ και μανία με τον ψεύτη υπάλληλο ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας

«Ωστόσο η ιστορία του δεν έβγαζε νόημα. Τώρα ξέρουμε ότι είπε ψέματα», σημείωσε ο Μάρσαλ. «Αν αυτός ο άνθρωπος είχε πει την αλήθεια στις ομάδες ιχνηλάτησης επαφών, δεν θα είχαμε μπει σε εξαήμερη καραντίνα», τόνισε. Και συμπλήρωσε εξοργισμένος: «Το να πω ότι βγάζω καπνούς για τις ενέργειες αυτού του προσώπου είναι πολύ λίγο. Οι εγωιστικές ενέργειες αυτού του ατόμου έβαλαν όλη μας την πολιτεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Αν και το ξέσπασμα της COVID-19 στην Νότια Αυστραλία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, οι περιορισμοί, πρόσθεσε ο Μάρσαλ, θα αρθούν νωρίς, με την ισχύ της εντολής που δόθηκε στους κατοίκους για παραμονή στο σπίτι να εκπνέει ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν θα επιτραπεί επίσης να ανοίξουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Οργή στην κοινή γνώμη

Το περιστατικό προκάλεσε έντονη οργή μεταξύ των 1,8 εκατ. κατοίκων της Νότιας Αυστραλίας που υποχρεώθηκαν σ’ ένα δραστικό lockdown, με ορισμένους να ζητούν εξηγήσεις πώς τα λόγια ενός ατόμου μπόρεσαν να πυροδοτήσουν μια τέτοια δραματική απάντηση από τις Αρχές και γιατί οι τελευταίες δεν φρόντισαν να εξακριβώσουν όσα ισχυρίστηκε προτού επιβάλουν τα μέτρα. Άλλοι έστρεψαν την οργή τους στον μη κατονομασθέντα ακόμη εργαζόμενο στην πιτσαρία, απαιτώντας να καθίσει στο εδώλιο, μολονότι ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας, Γκραντ Στίβενς δήλωσε ότι δεν προβλέπεται «κάποια ποινή» για την ψευδομαρτυρία στις υπηρεσίες ιχνηλάτησης στην τρέχουσα νομοθεσία, αν και αυτή μάλλον θα αναθεωρηθεί.

Δεν έλειψαν πάντως και εκείνοι που σχολίασαν με χιούμορ το περιστατικό, μ’ έναν εξ’ αυτών να προτείνει διάφορα νέα ονόματα για τη διαβόητη πλέον πιτσαρία Woodville Pizza Bar, όπως το «Πανικός Πεπερόνι», «Θάνατος από Μαργαρίτα», «Βίγκαν Ιός» και «Πεθαίνοντας από πνιγμό». Κι όλα αυτά την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τις 28.000 σ’ ολόκληρη την Αυστραλία, τα περισσότερα στην πολιτεία της Βικτώρια, ενώ η Νότια Αυστραλία, έχει καταγράψει 551 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας ενώ θρηνεί μόλις 4 από τα 907 θύματα της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις