Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΕΕ – Τουρκία: «Καμπανάκι» Μπορέλ – «Το χάσμα μεγαλώνει»
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ – Τουρκία: «Καμπανάκι» Μπορέλ – «Το χάσμα μεγαλώνει»

ΕΕ - Τουρκία: «Ο χρόνος τελειώνει», τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης

ΕΕ – Τουρκία: «Το χάσμα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία μεγαλώνει διαρκώς. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η άποψη των υπουργών Εξωτερικών. Πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής με την Τουρκία». Με αυτά τα ξεκάθαρα και ελάχιστα διπλωματικά λόγια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και συγκεκριμένα στα Βαρώσια παραβιάζουν αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να συζητήσουν αναλυτικά την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

«Ο χρόνος τελειώνει», τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, ο οποίος υπογράμμισε ότι για να επανέλθουν οι συζητήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ απαιτείται η ριζική αλλαγή στάσης της Άγκυρας, ωστόσο, δυστυχώς, δεν έρχονται ευχάριστα μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μπορέλ επανέλαβε τέλος, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος απολαμβάνουν της πλήρους αλληλεγγύης της ΕΕ.

Μάας: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία αλλιώς θα προκύψει ζήτημα κυρώσεων

Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι μια δύσκολη. «Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επεσήμανε ο Μάας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις