Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ: Τελεσίγραφο στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης
ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΕΘ

Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ: Τελεσίγραφο στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης

Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο

Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ: Ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού με το υπουργείο Υγείας να αναζητά επείγουσες λύσεις για τη νοσηλεία των ασθενών. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Υγείας απέστειλε «τελεσίγραφο» στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για COVID-19, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη.

Σε έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας ζητάει άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19 από τις ιδιωτικές κλινικές, αλλιώς θα πάει στο αναγκαστικό μέτρο της καθολικής επίταξης. Όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου που παραθέτει το protothema.gr το τελεσίγραφο λήγει σήμερα το βράδυ στις 9.00μ.μ.

Όπως αναφέρεται στο site της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών: «Με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζητά από τις Κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Το έγγραφο στάλθηκε με email και πρέπει να απαντηθεί έως τις 20:00, άλλως θα προβούν σε αναγκαστική επίταξη».

Γέμισαν οι κλίνες ΜΕΘ

Στο μεταξύ, γέμισαν οι ΜΕΘ σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ Covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει έξι βαγόνια πούλμαν. Την ίδια στιγμή, κρούσματα εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην περιοχή καταφθάνουν νοσηλευτές και γιατροί για να βοηθήσουν συναδέλφους τους.

Πρόβλεψη σοκ από Εξαδάκτυλο – «Σύντομα δεν θα έχουμε ΜΕΘ»

Για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, αλλά και για το προσωπικό μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Για τη Θεσσαλονίκη, όπου ακόμα δεν έχουν αποδώσει τα αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη, για να υπάρξει μια αχτίδα αισιοδοξίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην αρρωστήσουμε. «Το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, τα οποία επεκτείνονται διαρκώς με αντιστοιχία πολεμικής» σχολίασε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, είναι σημαντικό να σταματήσει η ροή ασθενών. Εκτίμησε, δε, ότι σύντομα, δεν θα έχουμε άλλα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

Για το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είπε ότι είναι λογικό να νοσούν, παρότι διατηρούν αυστηρά μέτρα και ισχύουν διαφορετικά πρωτόκολλα για εκείνους. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουν στην κατάσταση. Σημείωσε ότι ήδη έχει ανταποκριθεί κόσμος, χρειάζονται όμως και περισσότεροι. Προσέθεσε επίσης ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν βοηθήσει από τον Μάρτιο κιόλας την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν να νοσηλευτούν στο σπίτι τους, με την πολύτιμη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Σχέδιο για διακομιδές ασθενών με τρένα από Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Tραγική παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα. Τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 900 προκαλώντας νέο σοκ και δείχνοντας για μια ακόμη φορά την κρισιμότητα της κατάστασης. Το σύστημα στη Θεσσαλονίκη ήδη πιέζεται και οι ΜΕΘ στενάζουν, ενώ υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας. Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν μαζικές μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά των ασθενών με τρένα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να υπάρχει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με COVID σε νοσοκομεία της Αττικής.

Όπως αναφέρει το GR Times η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης των 4 βαγονιών για τη μαζική μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό. Ο συρμός αποτελείται συνολικά από 4 βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ, ενώ βρίσκεται στο Ν.Σ.Σταθμό της Θεσσαλονίκης σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ήδη έχει διαμορφωθεί μερικώς το ένα από τα τέσσερα βαγόνια τύπου «πούλμαν», ενώ υπάρχει ετοιμότητα για να προχωρήσουν οι εργασίες καθώς χρειάζεται να αφαιρεθούν τα καθίσματα κλπ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις