Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν – Πομπέο: Η Γαλλία υποδέχεται τον απερχόμενο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Πομπέο: Η Γαλλία υποδέχεται τον απερχόμενο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Μακρόν - Πομπέο: Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Ελιζέ κατόπιν αιτήματός του, διευκρινίζει η γαλλική προεδρία – Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος στρέφει το ενδιαφέρον του στη σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν

Μακρόν – Πομπέο: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα στο Ελιζέ τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δεν έχει προς το παρόν αναγνωρίσει την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», o Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον του στη σχέση που θα έχει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν .

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει τον Πομπέο στο Μέγαρο των Ηλυσίων ωστόσο, οι συνομιλίες τους θα είναι διακριτικές και μακριά από μικρόφωνα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη συνάντηση που θα έχουν ο Μάικ Πομπέο με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Ουσιαστικά, το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι, στην πραγματικότητα, ο Μακρόν δέχτηκε να συναντήσει τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατόπιν δικού του αιτήματος και ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί την σύσφιξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της αλλαγής στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρη τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την εκλογή του στις Ηνωμένες Πολιτείες . Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο ξεκινά την περιοδεία του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με το Παρίσι να είναι η πρώτη του στάση. O Πομπέο αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν. «Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, προτού επικρίνει ξένους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον Δημοκρατικό Μπάιντεν.

Κατά συνέπεια, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, «η ατμόσφαιρα σήμερα στο Ελιζέ θα μπορούσε να είναι τεταμένη πίσω από κλειστές πόρτες για την τελευταία επίσκεψη του Πομπέο στο Παρίσι». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί, στο αίτημα του Πομπέο, σε μια επιτάχυνση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, την οποία είχε προαναγγείλλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Μετά το Παρίσι, ο Πομπέο θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις