Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Οι διαφορές του με εκείνο της Pfizer
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ;

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Οι διαφορές του με εκείνο της Pfizer

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: «Είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή και την καριέρα μου», ανέφερε ο Δρ. Ταλ Ζακς, Ιατρικός Διευθυντής της Moderna

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: «Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει τον Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge. Τα νέα ότι ένα δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό πάνω από 90% προκάλεσε ενθουσιασμό ακόμη και στους ίδιους τους δημιουργούς του εμβολίου. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge, δήλωσε: «Προφανώς και είμαστε ενθουσιασμένοι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και ήταν δύσκολα μέχρι η εταιρεία μας να φτάσει στο σημείο να έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Covid-19. Υπήρξε μια στιγμή έντονης ανακούφισης, αλλά αυτό γρήγορα πέρασε. Μετά από ένα λεπτό συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα που ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει, πρέπει να αρχίσουμε την παραγωγή και τη μεταφορά. Αλλά ξεκάθαρα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς ως εταιρεία.

Δεν περίμενα, δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς ήλπιζε ότι το εμβόλιο θα ήταν 94% αποτελεσματικό ενάντια στον Covid-19. Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή συνειδητοποίηση. Το δεύτερο που μας ενθουσίασε ίσως περισσότερο ήταν ότι ήταν 100% αποτελεσματικό ενάντια στη σοβαρή Covid-19. Υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρά ασθενών αλλά και οι 11 ήταν στην ομάδα που έλαβε το placebo.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό εργαλείο για να σταματήσει την πανδημία. Όταν τα συνδυάζεις με τα νέα της προηγούμενος εβδομάδας για το εμβόλιο της Pfizer, έχεις τώρα δύο νέα εμβόλια πάνω από 90% αποτελεσματικά. Έχουμε πραγματικά τα απαραίτητα εργαλεία για να τη νικήσουμε. Αυτά είναι τα πραγματικά καλά νέα, ότι έχουμε λύσεις στα χέρια μας».

Ομοιότητες και διαφορές των mRNA-1273 και BNT162b1

Τα εμβόλια BNT162b1 και mRNA-1273 παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας καθώς έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική ενεργοποίησης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Διοχετεύουν στον οργανισμό του εμβολιαζόμενου αγγελιοφόρο RNA (mRNA), δηλαδή γενετικό υλικό για την παραγωγή των πρωτεΐνων ακίδων που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να γαντζωθεί πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Μόλις γίνει η έγχυση, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα για τις ακίδες αυτές και αν το εμβολιασμένο άτομο εκτεθεί στον SARS-CoV-2 τότε τα αντισώματα αρχίζουν να του επιτίθενται με σκοπό να τον εξουδετερώσουν.

Επί του παρόντος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο εμβόλιο που να χρησιμοποιεί mRNA. «Υπήρχε πάντοτε ένας σκεπτικισμός για το mRNA. Αλλά όπως δείχνουν τα νεότερα αυτά στοιχεία δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας σε ότι αφορά στην ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα επίσης είναι εντυπωσιακή», ανέφερε ο Δρ. Φάουτσι. Εφόσον λοιπόν τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech λάβουν αδειοδότηση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα γίνουν τα πρώτα διαχρονικά που βασίζονται στην τεχνική του mRNA.

Ένα ακόμα κοινό στοιχείο τους είναι ότι και τα δύο απαιτούν δύο δόσεις ώστε να παραχθεί ο ικανός αριθμός αντισωμάτων για την προστασία του οργανισμού. Ωστόσο, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να πλεονεκτεί έναντι εκείνου των Pfizer/BioNTech σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του σε συνθήκες απλής ψύξης.

Συγκεκριμένα, το mRNA-1273 αναμένεται να παραμένει σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2° έως 8°C για 30 ημέρες, διάστημα μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση των 7 ημερών. Μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίας κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες, ενώ μπορεί να διανεμηθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης εμβολίων της εταιρείας. Τέλος, δεν απαιτείται αραίωση πριν τον εμβολιασμό.

Το σχόλιο του Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer

Ο αγώνας τον φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό δεν θα μπορούσε να μην διακατέχεται από την ευγενής άμιλλα, κάτι το οποίο απέδειξε Ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, που σχολίασε τις θετικές ανακοινώσεις που έκανε η Moderna για το δικό της εμβόλιο κατά του φονικου ιού. “Είμαι κατενθουσιασμένος που ακούω τα καλά νέα που βγαίνουν από το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων COVID19 της Moderna”, έγραψε στο twitter ο Ελληνας Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. Όπως αναφέρει: “Οι εταιρείες μας μοιράζονται έναν κοινό στόχο – να νικήσουν αυτή την τρομερή ασθένεια – και σήμερα συγχαίρουμε όλους στη Moderna και μοιραζόμαστε τη χαρά των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τους”.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από τη Moderna είναι “αποτελεσματικό κατά 95%”, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία με βάση τα αποτελέσματα της Φάσης 3.

Κομισιόν: Κι άλλα ενθαρρυντικά νέα!

Επίσης, τα ενθαρρυντικά νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna σχολίασε τη Δευτέρα η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης με τις Pfizer και BioNTech θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Περισσότερα ενθαρρυντικά νέα από τις δοκιμές των εμβολίων Covid» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter Στέλλα Κυριακίδου. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια» πρόσθεσε. Παράλληλα, ανέφερε πως «η υπογραφή της σύμβασης με Pfizer και BioNTech έρχεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Περισσότερες θα έρθουν σύντομα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις