Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Ο Τραμπ πανηγυρίζει στο Twitter
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Ο Τραμπ πανηγυρίζει στο Twitter

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Τα «υπέροχα νέα» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού, χαιρετίζει ο Τραμπ

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού που αναπτύσσουν από κοινού Pfizer και BioNTech, χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Άνοδος του χρηματιστηρίου. Εν αναμονή του εμβολίου το οποίο φαίνεται να είναι κατά 90% αποτελεσματικό. Τι υπέροχα νέα!» ανέφερε στο μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος, με αυτό το tweet διεκδικεί τα εύσημα και θέλει να καρπωθεί αυτή τη μεγάλη επιτυχία.

Αισιόδοξα τα νέα για το εμβόλιο – Αποτελεσματικό κατά 90%

Πάνω από 90% είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που έχουν αναπτύξει η φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα από την δοκιμή του εμβολίου τους, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, το εμβόλιο δείχνει να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε άτομα χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης. Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι η κλινική δοκιμή που είχε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που περιλαμβάνει δύο δόσεις.

Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.500 άτομα σε έξι χώρες και δεν έχουν εμφανιστεί ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση για χρήση του εμβολίου έως το τέλος του μήνα. Υπάρχουν περίπου δώδεκα εμβόλια που έχουν φτάσει στα τελικά στάδια της δοκιμής. Απαιτούνται δύο δόσεις, σε απόσταση τριών εβδομάδων. Έχει δοκιμαστεί στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Η Pfizer πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να παρέχει 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021. Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer , Δρ Αλμπερτ Μπουρλά, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών «μια μεγάλη ημέρα ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Γιατί ανεβαίνουν οι αγορές

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν τα διεθνή ταμπλό, μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech, έχει 90% αποτελεσματικότητα. Οι άνθρωποι της εταιρείας μιλούν για «μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την αθρωπότητα» και δηλώνουν ότι θα αιτηθούν έγκριση της χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Άνοδος 3% σημειώνεται στα futures του S&P, τα furures του Dow «βλέπουν» άνοδο 1.400 μονάδων στο άνοιγμα, ενώ την ίδια ώρα υποχωρεί το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να πλησιάζει στο 1,1. Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο. Οι εξελίξεις για το εμβόλιο, σε συνδυασμό με τη νίκη του Μπάιντεν και μια σειρά εταιρικών γεγονότων οδηγούν σε εκρηκτική άνοδο 5,43% το ΧΑ.

Οι εξελίξεις για το εμβόλιο δίνουν τον τόνο ενώ το ανοδικό κλίμα στην Αθήνα ενισχύει η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι η Αμερική γυρνά σελίδα, μια εξέλιξη που θα δώσει ανάσα και στις οικονομίες άλλων χωρών καθώς σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος πρώτα η Αμερική. Σε ανάλογο ανοδικό μομέντουμ οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, με τον γεραμνικό DAX στο 5,17%, τον γαλλικό CAC 40 με άνοδο 5,92% και ο πανευρωπαικός Stoxx 600 με άνοδο 4,19%. Ταυτόχρονα το ΧΑ ενσωματώνει την απρόσμενη -κατά τους αναλυτές- αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, ενώ μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα λόγω της πώλησης στην Orange της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία. Η μετοχή του ΟΤΕ με μεγάλο ειδικό βάρος στο ΧΑ έρχεται στο επίκεντρο, καθώς η πώληση έγινε σε υψηλότερη από το προσδοκώμενο τίμημα ενώ τα κεφάλαια που απέφερε θα διανεμηθούν στους μετόχους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις