Αθήνα

°C

Κυριακή

17

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Στρες: Τα αυτιά μας αποκαλύπτουν την αλήθεια
PLUS

Στρες: Τα αυτιά μας αποκαλύπτουν την αλήθεια

Στρες: Η κορτιζόλη, βασική ορμόνη του στρες, φαίνεται πως μπορεί να μετρηθεί αξιόπιστα στις κηρώδεις εκκρίσεις.

Στρες: Οι κηρώδεις εκκρίσεις του αυτιού μπορούν να αποκαλύψουν τα επίπεδα στρες, και μελλοντικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για διαγνωστικά τεστ της ψυχικής υγείας, υποστηρίζουν Βρετανοί και Χιλιανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές αναφέρουν στην επιθεώρηση Heliyoν ότι μελέτησαν 37 άτομα και έδειξαν ότι η ορμόνη του στρες κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί αξιόπιστα στα δείγματα από το κερί του αυτιού. Ηδιαπίστωση ανοίγει τον δρόμο για νέους τρόπους διάγνωσης του στρες γενικότερα, αλλά και άλλων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, ακόμη και με φθηνά τεστ που θα γίνονται κατ’ οίκον. Στόχος των ερευνητών είναι η εύρεση ενός αντικειμενικού βιολογικού δείκτη για τις ψυχικές παθήσεις.

Έως τώρα η κορτιζόλη ανιχνεύεται στο αίμα, στα ούρα και στο σάλιο, αλλά αυτά τα δείγματα καταγράφουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα του στρες, ενώ η ανίχνευση της ορμόνης στις εκκρίσεις του αυτιού καλύπτει μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως προσπαθήσει να μετρήσει την κορτιζόλη στις τρίχες των μαλλιών, όμως αυτές πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον τριών εκατοστών, κάτι που περιορίζει τη χρησιμότητα ενός τέτοιου τεστ, καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν πιο κοντά μαλλιά (ενώ ασφαλώς υπάρχουν και οι φαλακροί).

Πώς γίνεται ο έλεγχος

«Η εκτίμηση της κορτιζόλης είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς τα επίπεδα της ορμόνης μπορεί να εμφανίζουν διακυμάνσεις, συνεπώς ένα δείγμα μπορεί να μην αντανακλά με ακρίβεια τα χρόνια επίπεδα στρες. Επιπλέον, οι ίδιες οι μέθοδοι δειγματοληψίας μπορούν να προκαλέσουν στρες και έτσι να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Όμως τα επίπεδα κορτιζόλης στο κερί του αυτιού φαίνονται να είναι πιο σταθερά και, με τη νέα συσκευή μας, είναι εύκολο να πάρουμε δείγμα και να το εξετάσουμε γρήγορα, φθηνά και αποτελεσματικά» ανέφερε ο επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας.

Η συσκευή ελέγχου που ανέπτυξαν οι επιστήμονες μοιάζει με μπατονέτα, αλλά διαθέτει ένα «φρένο» που την εμποδίζει να μπει πολύ βαθιά στο αυτί για να μην το τραυματίσει. Στην άκρη της υπάρχει οργανικό υλικό με ένα διάλυμα, που μπορεί να κάνει τη λήψη δείγματος από το «κερί». Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να διευρύνουν τη μέθοδό τους για να μετρούν στο κερί του αυτιού και άλλα χρήσιμα πράγματα για την υγεία ενός ανθρώπου, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) ή τα αντισώματα έναντι διαφόρων ιών, όπως ο νέος κορονοϊός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις