Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ εκλογές 2020: Ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ στο Μίσιγκαν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ εκλογές 2020: Ο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ στο Μίσιγκαν

ΗΠΑ εκλογές 2020: Με μόλις 5% των ψήφων να απομένει να καταμετρηθεί, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται, έχοντας 20.000 ψήφους περισσότερες και στις δύο Πολιτείες - Κάτω από το 10% μένει να καταμετρηθεί σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Τραμπ διατηρεί καθαρό προβάδισμα

ΗΠΑ εκλογές 2020: Στο Μίσιγκαν στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Με μόλις 6% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν προσπέρασε τον Τραμπ, με 49,3% έναντι 49,2% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του -ήτοι, προβάδισμα 3.700 ψήφων στο 94%. Υπενθυμίζεται ότι, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες στις οποίες μένει πλέον ποσοστό λιγότερο από 10% των ψήφων να καταμετρηθεί, είναι το Ουισκόνσιν, η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν. Εξ αυτών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα. Πολύ πιο αμφίρροπη είναι η μάχη σε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν -ειδικά εκεί, το προβάδισμα Τραμπ είναι στις 12.000-13.000 ψήφους, με περίπου 540.000 ψήφους να απομένουν να καταμετρηθούν. Στο Ουισκόνσιν προηγείται ο Μπάιντεν με διαφορά περί τις 20.000 ψήφους, ενώ απ[ομένει να καταμετρηθούν άλλες 173.000. Το αποτέλεσμα δεν έχει επίσης κριθεί σε Νεβάδα, Πενσιλβάνια και Αλάσκα, αλλά εκεί η καταμέτρηση αργεί ακόμα πολύ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα. Υπάρχει, πάντως, και ένα άλλο σενάριο, με τη μάχη να κρίνεται από μία εκλεκτορική ψήφο ή να οδηγείται σε ισοπαλία. Το Μέιν διαχωρίζει επίσης τις εκλεκτορικές ψήφους του ανά εκλογική περιφέρεια και σε μία εξ αυτών δεν υπάρχει ακόμη νικητής. Αν αυτός είναι ο Τραμπ -αλλά χάσει το Ουισκόνσιν και τη Βόρεια Καρολίνα- τότε θα ισοψηφίσει με τον Μπάιντεν στους 269 εκλέκτορες και σε μία τέτοια περίπτωση ο νυν πρόεδρος θα κερδίσει με την ψήφο της Βουλής.

Στον Τραμπ Φλόριντα και Τέξας

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.  Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κι αυτός στη διάθεσή του σενάρια που του επιτρέπουν να αποσπάσει τη νίκη. Μερικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι νίκησε στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αν και η καταμέτρηση εκεί δεν έχει ακόμη τελειώσει. Φαίνεται πως έχει καλές προοπτικές και στη Νεβάδα.  Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει πλέον να κερδίσει τουλάχιστον δύο ή τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες του βιομηχανικού βορρά (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) και της ανατολής (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα). Πριν από τέσσερα χρόνια, όλες αυτές τις πολιτείες τις είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο.

Περιμένοντας τα επιστολικά ψηφοδέλτια

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.
Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση. Οι ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.  Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Τα σενάρια για καταγγελία νοθείας και η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Αυτό, όπως επισημαίνει το Reuters, μπορεί να δώσει την δυνατότητα στον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει απόψε νικητής των εκλογών. Ακόμα και αν από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων τις επόμενες ημέρες προκύψει νίκη Μπάιντεν, να διακηρύξει ότι επιχειρείται νοθεία. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Χαρακτηριστική η αναμέτρηση του 2000 μεταξύ του Αλ Γκορ και του Τζορτζ Μπους. Ο τελευταίος αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με διαφορά μόλις 537 ψήφων, μετά την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο διορισμός της συντηρητικής Εϊμι Κόνι Μπάρετ, μόλις οκτώ μέρες πριν από τις εκλογές, έχει άλλη βαρύτητα. Και αυτό επειδή με την Μπάρετ, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία με 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ελέγχουν δηλαδή την πλειοψηφία. Αν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά οριακό, η προσοχή εστιάζεται και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Σε πέντε Πολιτείες όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρή, ο κυβερνήτης είναι Δημοκρατικός, αλλά το κάθε τοπικό Κογκρέσο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν δύο λίστες εκλεκτόρων, μία από τον κυβερνήτη και μία από το τοπικό Κογκρέσο. Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις