Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επίθεση στη Βιέννη: 14 οι συλλήψεις υπόπτων
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Βιέννη: 14 οι συλλήψεις υπόπτων

Επίθεση στη Βιέννη: Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ είχε δηλώσει αρχικά ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει - 4 νεκροί και 22 τραυματίες από την επίθεση του 20χρονου Ισλαμιστή το βράδυ της Δευτέρας - Ήταν στη φυλακή αλλά τον άφησαν ελεύθερο

Επίθεση στη Βιέννη: Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ένας 20χρονος Αυστριακός υπήκοος με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία είναι ο βασικός ύποπτος για την επίθεση που άφησε 4 νεκρούς και 22 τραυματίες. Ο ύποπτος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει. Ο βασικός ύποπτος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στην συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Η επίθεση ξεκίνησε περί τις 20.00 τοπική ώρα. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επί τόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20.09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.

Ο τζιχαντιστής ήταν στη φυλακή αλλά τον άφησαν ελεύθερο

Γνωστός στις αρχές της Αυστρίας ήταν ο 20χρονος τρομοκράτης που αιματοκύλισε την Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους πριν να πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ το όνομα του τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους ήταν Φετζουλάι Κουτίμ (Fejzulai Kujtim).

Ο Κουτίμ κατά την ίδια ενημέρωση είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες φυλάκιση στις 25 Απριλίου του 2019 επειδή ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στο Iσλαμικό Κράτος αλλά είχε αποφυλακιστεί υπό όρους στις 5 Δεκεμβρίου του 2019. Όπως εξήγησε λόγω της ηλικίας του είχε αντιμετωπιστεί με τη νομοθεσία περί ανηλίκων.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο 20χρονος, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αυστρία αλλά έχει καταγωγή από τα Σκόπια, είχε κριθεί από την αυστριακή αστυνομία ως «ανίκανος να σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις».

Οι νεκροί και οι τραυματίες

Από την επίθεση του 20χρονου έπεσαν νεκροί τέσσερις πολίτες με τον καγκελάριο της Αυστρίας ο Σεμπάστιαν Κουρτς να διευκρινίζει ότι πρόκειται για έναν ηλικιωμένος άνδρα, μια ηλικιωμένη γυναίκα, έναν νεαρό περαστικό και μια σερβιτόερα.

Όσον αφορά τους τραυματίες επτά παραμένουν σε νοσοκομεία με την κατάστασή τους να κρίνεται «σοβαρή για τη ζωή τους». «Αντιμετωπίσαμε πληγές τόσο από σφαίρες όσο και από μαχαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Βιέννης.

Συνολικά από την επίθεση τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους και ένας 28χρονος αστυνομικός. Οπως δήλωσε άλλος εκπρόσωπος του ιατρικού συλλόγου οι δέκα ελαφρύτερα τραυματίες «είναι σε κατάσταση σοκ».

Δύο «ήρωες» Τούρκοι έσωσαν μια γυναίκα κι έναν τραυματισμένο αστυνομικό

Ο Μικαΐλ, τουρκικής καταγωγής, βγήκε με τον φίλο του Ρετζέπ στην πλατεία Schwedenplatz για ένα τελευταίο καφέ πριν από το lockdown στην Αυστρία. Αλλά τότε ακριβώς ο νεαρός ισλαμιστής τρομοκράτης σκόρπισε τον θάνατο στη Βιέννη. Σε βίντεο που ανέβασε στα social media , o νεαρός άνδρας αφηγείται τις τραγικές στιγμές που έζησε μαζί με τον φίλο του: «Ξαφνικά άρχισαν οι πυροβολισμοί. Άνθρωποι που αιμορραγούσαν, κείτονταν στο πάτωμα». Οι νεαροί άνδρες δεν δίστασαν να βοηθήσουν. Ο Μικαΐλ και ο φίλος του βοήθησαν μια ηλικιωμένη κυρία που έφερε βαριά τραύματα.

«Φυσικά είδαμε επίσης ότι ένας αστυνομικός είχε χτυπηθεί άσχημα. Είχε πέσει στο πάτωμα. Τον μεταφέραμε μέχρι το ασθενοφόρο. Εύχομαι στον αστυνομικό σύντομη ανάρρωση και ελπίζω να είναι καλά», λέει ο Mικαΐλ στο βίντεό του.

Ο φίλος του Μικαΐλ, Ρετζέπ, ανέβασε στο Instagram την δική του εμπειρία

Ο φίλος του Μικαΐλ, Ρετζέπ, ανέβασε στο Instagram την δική του εμπειρία. Ο ίδιος απεικονίζεται με αίμα στο παντελόνι του γράφοντας ότι άξιζε να βοηθήσει τον αστυνομικό. Στο Twitter, οι δύο άνδρες δέχονται πολλά θετικά σχόλια και επαίνους για την βοήθειά τους στους τραυματίες. Κάτω από το βίντεο, οι χρήστες σχολιάζουν: «Είσαι υπέροχος, γενναίος και κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο»… «Αυτή είναι η Βιέννη μου. Ευχαριστώ! Είστε πραγματικοί ήρωες! »… «Θα έχω την ενέργεια και το θάρρος σου; Δεν ξέρω», γράφει ένας τρίτος. «Είναι ωραίο να βλέπεις ότι η Βιέννη μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Είσαι ήρωας!! ».

Στο τέλος του βίντεο , ο Μικαΐλ στέλνει το δικό του μήνυμα: «Εμείς οι Μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής απεχθανόμαστε κάθε είδους τρόμο. Υποστηρίζουμε την Αυστρία, υπερασπιζόμαστε τη Βιέννη, σεβόμαστε την Αυστρία – ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις