Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Βόρεια Ιρλανδία – UVF: Στα …όπλα για μια εμφάνιση!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Βόρεια Ιρλανδία – UVF: Στα …όπλα για μια εμφάνιση!

Βόρεια Ιρλανδία - UVF: Θύελλα διαμαρτυριών για την υιοθέτηση από την ομάδα της Λίνφιλντ, χρωμάτων όμοιων με αυτά της παραστρατιωτικής-τρομοκρατικής αντικαθολικής οργάνωσης

Βόρεια ΙρλανδίαUVF: Απολογούμενη βρέθηκε η εταιρεία αθλητικής ενδυμασίας Umbro. Η Αγγλική πολυεθνική αποτελεί γκρουπ της “δεύτερης ταχύτητας” μεταξύ των κολοσσών παροχής ρουχισμού και ένδυσης αθλητικών συλλόγων. Αναγκάστηκε, δε, σε απόσυρση εμπορευμάτων, αναδίπλωση και δημόσια συγνώμη για ένα λάθος που έμελε να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ιρλανδία! Η Umbro ντύνει, μεταξύ άλλων, την πολυπρωταθλήτρια Βόρειας Ιρλανδίας, τη Λίνφιλντ του Μπέλφαστ. Και η έμπνευση (;) κάποιων ήταν να ντύσουν την ομάδα αντί για τα παραδοσιακά μπλε, στα μωβ/πορτοκαλί. Casus Beli!

Τα μωβ/πορτοκαλί είναι τα χρώματα της σημαίας του UVF (Ulster Volunteer Force), της τρομοκρατικής εθνικιστικής οργάνωσης της Βορείου Ιρλανδίας. Παραστρατιωτική οργάνωση που σχηματίστηκε από πρώην Βρετανό στρατιωτικό, φανατικό προτεστάντη. Και εκτελούσε αντίποινα στις ενέργειες του IRA. Σειρά δολοφονικών επιθέσεων κατά τις δεκαετίες 70-80 στο Μπέλφαστ (και όχι μόνο). Ενέργειες που στόχευαν αποκλειστικά έναντι καθολικών στόχων και οπαδών της επανένωσης όλου του νησιού, υπέρ της αποχώρησης των Βρετανών από την Ιρλανδία!

Βόρεια Ιρλανδία – UVF: Υπαινιγμοί ένθεν κακείθεν

Η επίσημη Λίνφιλντ προσπάθησε να το μπαλώσει και ανέφερε σε δήλωσή της πως: “Ήταν τυχαία επιλογή και κακώς έγινε συσχέτιση των χρωμάτων της UVF με αυτά της νέας εμφάνισής μας. Δεν έγινε σκόπιμα η επιλογή τους”. Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία αδειάζει την Λίνφιλντ αναφέροντας επίσημα πως “Οι εμφανίσεις είναι μια διαδικασία συνεργασίας με τα κλαμπ. Όπως όλα, έτσι και αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν βάσει συνεργασίας με την ομάδα. Ασφαλώς και απολογούμαστε για κάθε είδους προσβολή που μπορεί μη σκόπιμα να έγινε και με δική μας εμπλοκή. Επιπλέον δεν θα γίνει κανενός είδους προώθηση μέσω των δικτύων της εταιρείας μας”.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: “Ζητούμε συγγνώμη ανεπιφύλακτα για οποιαδήποτε προσβολή στην οποίο έχουμε συμμετάσχει άθελά μας. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει προώθηση αυτού του προϊόντος μέσω των καναλιών διανομής αθλητικού υλικού της εταιρείας μας. Πιστεύουμε στην ενωτική και δημοκρατική δύναμη του ποδοσφαίρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε αντίθετοι σε όλες τις μορφές διακρίσεων και βίας”. Είναι ολοφάνερο, πως μολονότι η εταιρεία είπε ότι θα σταματήσει να προωθεί την εμφάνιση, δεν ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωση της εάν θα σταματήσει και την κατασκευή της!

Βόρεια Ιρλανδία – UVF: Πολιτικό ζήτημα

Μετά τον… αχό στα σόσιαλ μίντια αναφορικά με την εμφάνιση και την προσβολή στα δημοκρατικά πιστεύω των καθολικών, αναγκάστηκε να πάρει θέση και ο Στίβεν Φάρι. Ο βουλευτής και αναπληρωτής αρχηγός της “Συμμαχίας”, κεντρώο κόμμα, 5ο σε δύναμη στη Βόρεια Ιρλανδία: “Ο,τι έγινε μπορεί να έγινε από σύμπτωση και όχι σκόπιμα, αλλά νομίζω πως αρμόζει στο θέμα να το ξανασκεφτούν οι υπεύθυνοι. Η ομοιότητα με τα χρώματα της σημαίας το UVF ειναι προφανέστατη. Υπάρχουν τόσα άλλα χρώματα και σχέδια, γιατί να μείνει οποιαδήποτε ασάφεια για τις προθέσεις και να προσβάλλονται τόσοι πολλοί;”.

Η Λίνφιλντ, όμως, με μία νέα ανακοίνωση μέσω του προέδρου της, Ρόι ΜακΓΚίβερν άφησε αιχμές για τον Φάρι: “Εδώ φτάσαμε σαν κοινωνία; Ενας εκλεγμένος βουλευτής να πιστεύει πως καθημερινά χρώματα μπορεί να αποτελούν ιδιοκτησία και να μονοπωλούνται από μία παραστρατιωτική οργάνωση; Δεν θα υπάρξει καμία νέα σκέψη”. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν και επίσημα αποφεύγεται ο περαιτέρω σχολιασμός, η ομάδα ήδη αναζητά νέο συνεργάτη για να ντύνει  το ποδοσφαιρικό τμήμα την επόμενη σεζόν!

Βόρεια Ιρλανδία – UVF: Πήραν θέση και οι Σοσιαλδημοκράτες

H όλη διαμάχη, πάντως, πήρε έντονες πολιτικές διαστάσεις και έφερε διχασμό ακόμα και σε μέλη των Σοσιαλδημοκατών και Εργατικών (SDLP), αφού άλλος εκπρόσωπος του κόμματος (ΜακΝάλτι) τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των χρωμάτων και άλλος, οπαδός της Λίνφιλντ ταυτόχρονα (Χαμφρι) υπερασπίστηκε τη θέση του κλαμπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο IRA επίσημα έχει παύσει τις επιθέσεις εδώ και δεκαετίες και μόνο ελάχιστοι θερμοκέφαλοι που σφετερίζονται το όνομα δρουν τρομοκρατικά στην Ιρλανδία κτά των προτεσταντών. Αντίθετα, το UVF ακόμα επιχειρεί κατά Καθολικών στόχων στην Βορεια Ιρλανδία. Όχι αναγκαστικά με φόνους όπως στο παρελθόν, αλλά με βίαιες επιθέσεις και άλλα εγκλήματα.

Δείτε ακόμη:

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις εκλογές του 2020
Με Νεντελτσιάρου, Σάκχοφ η ΑΕΚ 2-1 ανατροπή με ΟΦΗ
Γίνε Άρης να… τριποντάρεις, 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις