Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανασχηματισμός κυβέρνησης: Χρειάζεται ή όχι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός κυβέρνησης: Χρειάζεται ή όχι

Ανασχηματισμός κυβέρνησης: Και αίφνης ξεκίνησαν πάλι να διαρρέουν αριστερά και δεξιά σενάρια για ανασχηματισμό και «λίφτινγκ» του κυβερνητικού σχήματος και αντικαταστάσεις υπουργών και ακατάσχετη ονοματολογία εισόδων και εξόδων από την κυβέρνηση

Ανασχηματισμός κυβέρνησηςΚαι αίφνης ξεκίνησαν πάλι να διαρρέουν αριστερά και δεξιά σενάρια για ανασχηματισμό και «λίφτινγκ» του κυβερνητικού σχήματος και αντικαταστάσεις υπουργών και ακατάσχετη ονοματολογία εισόδων και εξόδων από την κυβέρνηση.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Αφού ξεπεράσουμε την κλισέ αλλά απόλυτα ακριβή έκφραση ότι «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» ας δούμε λίγο γιατί πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση. Γιατί ακόμη και για τον ανασχηματισμό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με κάποιους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει άμεσα και κάποιους άλλους να έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Τα υπέρ

Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν το σενάριο των άμεσων αλλαγών στην κυβέρνηση έχουν ως πρώτο επιχείρημα τα λάθη που έγιναν σε αρκετά υπουργεία. Λάθη που, όπως υποστηρίζουν, στοίχισαν στην εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, που αναγκάστηκε σε περισσότερες από μια περιπτώσεις να «πάρει το θέμα επάνω του» και να βγει μπροστά, για να διορθώσει τους λάθος χειρισμούς. Δεύτερο επιχείρημα η απόδοση κάποιων υπουργών και υφυπουργών και υφυπουργών που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί «σημαία» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τρίτο επιχείρημα είναι οι κακές σχέσεις και οι κόντρες που παρατηρούνται μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του (για παράδειγμα τουρισμός, μέτρα για την εστίαση, μάσκες στα σχολεία, μονάδες εντατικής θεραπείας κλπ) αλλά και σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική (ζήτημα ενεργοποίησης 12 μιλίων) αλλά και της οικονομίας (εργασιακά και πτωχευτικός κώδικας). Τέταρτο επιχείρημα για να δικαιολογηθεί το αίτημα για ανασχηματισμό είναι η κόπωση κάποιων κυβερνητικών στελεχών αλλά και η απώλεια της επαφής τους τόσο με την κομματική βάση όσο και με τους πολίτες κυρίως της περιφέρειας, καθώς δεν είναι λίγα τα παράπονα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για υπουργούς και υφυπουργούς που είναι εξαφανισμένοι για εβδομάδες από τις περιφέρειές τους.

Οι ενστάσεις

Σίγουρα και μόνο οι λόγοι αυτοί είτε όλοι μαζί είτε και ένας μόνο από αυτούς θα αρκούσαν στον πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την πορεία της ως έχει τουλάχιστον για λίγους μήνες ακόμη. Πρώτο επιχείρημα εδώ είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι που έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της υγειονομικής αντιμετώπισης του ιού στην πρώτη του φάση, γνωρίζουν πώς να το κάνουν και τώρα που διανύουμε τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Το ίδιο σκεπτικό ακολουθείται και με τους υπουργούς που έχουν επωμιστεί το οικονομικό σκέλος της πανδημίας, δηλαδή των πληττόμενων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ουδείς θα επιθυμούσε στην παρούσα φάση αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ή στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όταν τα τουρκικά ερευνητικά και πολεμικά πλοία βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο και όταν η χώρα μας «τρέχει» έναν διπλωματικό μαραθώνιο, ο οποίος δείχνει ότι αποδίδει καρπούς, καθώς αποκτά όλο και περισσότερες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο και παράλληλα «κλείνει» εκκρεμότητες του παρελθόντος με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία και η Αλβανία. Κόπωση υπουργών , κακές σχέσεις μεταξύ κάποιων και μικρότερη αποδοτικότητα κάποιων εξ αυτών δεν επαρκούν λένε κάποιοι για να αλλάξει άμεσα το κυβερνητικό σχήμα με όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Μάλιστα προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των υπουργικών κινήσεων και μπορεί να επεμβαίνει, ώστε να επιλύει τις όποιες δυσαρμονίες παρατηρούνται.

Δύσκολο σταυρόλεξο

Στο ζήτημα λοιπόν του ανασχηματισμού ο καθένας μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο απόψεις τον ικανοποιεί, ωστόσο σε κάθε ανασχηματισμό δύο είναι οι πιο σημαντικοί παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν: ο πρώτος είναι η χρονική στιγμή που γίνεται, και ο δεύτερος είναι τα πρόσωπα που αποχωρούν και αυτά που εισέρχονται στην κυβέρνηση. Κάθε ανασχηματισμός είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον εκάστοτε πρωθυπουργό και σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδείξει αν είναι ένας «δυνατός λύτης».

Χτύπημα: Σημασία έχει η χρονική στιγμή που θα γίνει ο ανασχηματισμός αλλά και τα πρόσωπα που αποχωρούν ή εισέρχονται στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις