Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σκίτσο Ερντογάν Charlie Hebdo: Στα “μαχαίρια” Τουρκία – Γαλλία
ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΑ... ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Σκίτσο Ερντογάν Charlie Hebdo: Στα “μαχαίρια” Τουρκία – Γαλλία

Σκίτσο Ερντογάν Charlie Hebdo: Παρέμβαση της τουρκικής εισαγγελίας για το σατιρικά σκίτσο του Charlie Hebdo, με αξιωματούχους να ξιφουλκούν κατά του περιοδικού. Τούρκοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν έρευνα.

Σκίτσο Ερντογάν Charlie Hebdo: Η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε νομικά μέτρα και διπλωματικά βήματα κατά της Γαλλίας, λόγω του σκίτσου με τον Ερντογάν που δημοσίευσε το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, μεταδίδει το Reuters. Τα σκίτσα με τον Ερντογάν, τα οποία χαρακτήρισε «σιχαμερά» ο Τούρκος πρόεδρος, είναι από τα πρώτα θέματα στα ΜΜΕ της Τουρκίας. Τα πρώτα «αντίποινα» ήρθαν από την Εισαγγελία της Αγκυρας, που κάνει λόγο για προσβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέβαλε μήνυση κατά του Charlie Hebdo. Σύμφωνα με το Reuters, η οργή στην Τουρκία για τα σκίτσα του Charlie Hebdo -που δημοσιεύτηκαν μετά τη φρικτή εκτέλεση του Γάλλου εκπαιδευτικού- ήρθε να ρίξει περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Παρίσι.

«Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομικά και διπλωματικά μέτρα κατά του επίμαχου σκίτσου. […] Η μάχη μας απέναντι σε αυτά τα αυθάδη, αρρωστημένα και προκλητικά βήματα θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος, με λογική και αποφασιστικότητα», ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

«Βράζει» η Τουρκία για τα σκίτσα με τον Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωνε σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις αρμόδιες Αρχές. Επιπλέον, τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα κατά της διοίκησης του περιοδικού Charlie Hebdo. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας καταδίκασαν το σκίτσο με τον Ερντογάν, με τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, να λέει ότι το σκίτσο «δεν έδειξε σεβασμό απέναντι σε καμία πίστη, ιερότητα και αξίες» και επιβεβαίωσε «την ανηθικότητά τους». Ο Καλίν τόνισε ότι αυτό το σκίτσο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «ελευθερία της έκφραση».

Από την πλευρά του, ο Φαρετίν Αλτούν της τουρκικής προεδρίας, είπε ότι «η αντι-μουσουλμανική ατζέντα του Μακρόν αποδίδει καρπούς. […] Καταδικάζουμε αυτή την αηδιαστική προσπάθεια που έγινε με αυτή τη δημοσίευση για να διαδοθεί η πολιτισμικός ρατσισμός και το μίσος» προσέθεσε στην ανάρτησή του ο Αλτούν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του Μακρόν την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρήζει «ψυχιατρικής εξέτασης». Η αντίδραση του Παρισίου ήταν άμεση, καθώς ανακλήθηκε ο πρεσβευτής της στην Αγκυρα. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν ανέβασε εκ νέου τους τόνους, καλώντας τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

«Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοι…»

Οξύτατα είχε αντιδράσει την Τρίτη και ο Σερντάρ Τσαμ, υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, που επιτέθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του γαλλικού σατιρικού εντύπου, αποκαλώντας τους συντάκτες του στα γαλλικά μέσω twitter «μπάσταρδους και σκύλας γιους». Σε τόνο που προφανώς δεν αρμόζει σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο κ. Τσαμ έγραψε στη γαλλική γλώσσα στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοι…».

Προειδοποίηση Σαρλ Μισέλ

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε μέσω συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του RTL ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Charlie Hebdo

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και «οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ», την ώρα που η Γαλλία υπερασπίζεται την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων.

Το Συμβούλιο αυτό, το οποίο απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, «αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo», αναφέρεται σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ, που έχει την έδρα του στο Κάιρο.

Το Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, σημειώνει ότι εξετάζει επίσης «να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ και τα ιερά του σύμβολα». Το Συμβούλιο των Σοφών σημειώνει παράλληλα ότι «απορρίπτει έντονα την χρήση της ελευθερίας της έκφρασης ως προσχήματος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ». «Η ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και δεν θα πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι θρησκείες στις αγορές της πολιτικής ή στην εκλογική προπαγάνδα», υπογραμμίζει επίσης.

Η κρίση αυτή προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να μην «απαρνηθεί τα σκίτσα» του προφήτη Μωάμεθ αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή, αφού είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ. Οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν ένα κύμα επικρίσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδηλώσεις για την καταδίκη τους. Παράλληλα ορισμένες χώρες εξαπέλυσαν εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Γαλλία καλεί ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά των οποίων αμφισβητήθηκε η πνευματική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν και ζητήθηκε να γίνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, εμφανίζεται πλέον η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλώντας την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 να εγκρίνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Η σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας φαίνεται από τη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές, ο κ. Ριστέρ, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί στο ζήτημα αυτό.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα – Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα κατά Μακρόν

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ένα κείμενο – ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις «τοποθετήσεις του Μακρόν εναντίον του Ισλάμ». «Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων καταδικάζουν απερίφραστα τους ασεβείς και επικίνδυνους λόγους αλλά και τις πράξεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι του Ισλάμ, του προφήτη Μωάμεθ και των Μουσουλμάνων», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Το κείμενο του σχετικού ψηφίσματος εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Εκτός από την καταδίκη των «αντι-ισλαμικών δηλώσεων και πράξεων του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κρύβεται πίσω από πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας της έκφρασης», το ψήφισμα υπογραμμίζει τον «κλιμακούμενο κίνδυνο που ενυπάρχει στη γαλλική κοινωνία, η οποία μπορεί να εξοκείλει από αυτή την πολτική που υιοθετείται από το ύψιστο επίπεδο του γαλλικου κράτους».

«Για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την επαίσχυντη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, με τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί μια συνεργασία από το σύνολο των μελών όλων των θρησκειών, των εθνοτήτων και των πολιτισμών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις