Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ασκήσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Οι πραγματικοί διάλογοι στο ΝΑΤΟ για το μορατόριουμ
ΑΝΟΓΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΩΠΑ

Ασκήσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Οι πραγματικοί διάλογοι στο ΝΑΤΟ για το μορατόριουμ

Ασκήσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Η Τουρκία δείχνει να παίζει με την "φωτιά" αλλά μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες αλλά και οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ερντογάν.

Ασκήσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Από τον Γενς Στόλτενμπεργκ έγινε, σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές, η πρόταση περί μορατόριουμ ασκήσεων ( Σημείωση: η συμφωνημένη προσωρινή αναστολή ενεργειών που θα επέφεραν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ δύο πλευρών)  κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, στο διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου.  Συγκεκριμένα, κορυφαία ελληνική πηγή τονίζει, αναφέρεται σε όσα έγιναν στο ΝΑΤΟ, στο μορατόριουμ και τις ασκήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε την Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» από τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας και όχι από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κος Στόλτενμπεργκ είπε πως 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες, υπάρχει η δυνατότητα ενός μορατόριουμ ώστε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις. Την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, είδε θετικά τόσο η Άγκυρα, όπως είχε επιβεβαιώσει σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, όσο και η Αθήνα. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση» προσθέτοντας πως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν.

Στόλτενμπεργκ: Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα

Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, είχε τονίσει μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης. Όπως και προχθές, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», είχε δηλώσει. Σε κάθε περίπτωση όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ανατράπηκαν μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για 27 και 28 του μηνός και αφορά ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελόριζου).

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο

Την στιγμή που παραμένει θολό αν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι ασκήσεις της Τουρκίας στις 28 και 29 Οκτωβρίου ή θα αλλάξουν εκ νέου στάση συμφωνώντας με την πρόταση του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν και Χολουσί Ακάρ απείλησαν με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. “Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα.” είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων πήρε ο υπουργός Άμυνας. “Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας”.

Η Άγκυρα ανοίγει συνεχώς μέτωπα καθώς μετά τις ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας πως χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τριγμοί έχουν δημιουργηθεί και στις σχέσεις με την Μόσχα για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στον πόλεμο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, με την Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκέπτεται την Δευτέρα την Αθήνα.

Ελληνική απάντηση με αντι-Navtex στην αποστολή του Ορούτς Ρέις ανατολικά Κρήτης-Καρπάθου

Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση στην κίνηση της Άγκυρας να ρίξει κι άλλο νερό στον μύλο της κλιμάκωσης, αφενός ανανεώνοντας την παράνομη Navtex για το Ορούτς Ρέις έως τις 4 Νοεμβρίου και αφετέρου μετατοπίζοντας την περιοχή δραστηριότητάς του νοτιοδυτικότερα. Ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμψε ακυρωτική οδηγία (αντι-Navtex), με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Επιπλέον με την αντι-Navtex επαναφέρεται στην τάξη η Άγκυρα, καθώς όπως αναφέρεται η δραστηριότητα την οποία εγκρίνει είναι μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δεδομένου ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ασφυκτικό κλοιό το Oruc Reis

To “Oruc Reis” συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο υπό την στενή παρακολούθηση του πολεμικού ναυτικού. Τα ελληνικά πολεμικά σκάφη στήνουν κάθε φορά ένα πλωτό τείχος προκειμένου να μην επιτρέψουν στον τουρκικό στόλο να εισέλθει στα εθνικά χωρικά ύδατα. Η παράνομη Navtex θα ολοκληρώνονταν στις στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου της χώρας μας αλλά χθες ανακοινώθηκε ότι θα πάρει παράταση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έχει προαναγγείλει την παραμονή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 2 μήνες.

Αναθερμαίνονται οι σχέσεις με Ρωσία

Την Δευτέρα στις 26 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα όπου εκτός από τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 5 το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Ρώσος διπλωμάτης θα συναντηθεί και κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα να ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση επικείμενης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ήδη έχει διαμορφωθεί ένα σχετικό κλίμα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει αποστείλει επίσημη πρόσκληση στην Μόσχα και εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος να κάνει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας το 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις