Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Oruc Reis Καστελόριζο: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες, πλέει με κλειστό πομπό
ΕΛΛΑΔΑ

Oruc Reis Καστελόριζο: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες, πλέει με κλειστό πομπό

Oruc Reis Καστελόριζο: Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις η Τουρκία, η οποία φτάνει στο σημείο να στέλνει το Oruc Reis μια ανάσα από το όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Oruc Reis Καστελόριζο: Στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με πορεία ανατολική-βορειοανατολική βρισκόταν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το Oruc Reis. Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στις 11:30 ώρα Ελλάδος στα 25 ναυτικά μίλια και μέσα σε 3 περίπου ώρες διήνησε μια απόσταση περίπου 16 ναυτικών μιλίων καθώς κινείται με ταχύτητα 4,4-4,6 κόμβων.

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα το Oruc Reis εμφανίζεται να πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων και νέα πορεία βορειοδυτικά του Καστελόριζου, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά ρότα. Στις 16:30 εμφανίζεται να πλέει δυτικά έχοντας βάλει πλώρη προς τη Ρόδο.

Νέα Navtex από την Τουρκία

Τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά με νέα Navtex που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Με δυτικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, οι ερευνητικές εργασίες του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han που συνοδεύονται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία θα εξακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη θα συμπληρώνονται 15 ημέρες συνεχούς περιπλάνησης του Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, όπου το τουρκικό ερευνητικό με απλωμένα καλώδια περίπου 5 χιλιομέτρων, έχει ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί δισδιάστατες σεισμικές εργασίες.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Μετά την ελληνική εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ακολουθεί η τουρκική γιορτή της Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1923, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου όπου το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis έχοντας οδηγίες να μην επιτρέψει καμία κίνηση του τουρκικού στολίσκου εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις