Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊός Κίνα: Σκεύασμα αποδοτικό σε ηλικιωμένους
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊός Κίνα: Σκεύασμα αποδοτικό σε ηλικιωμένους

Εμβόλιο κορονοϊός Κίνα: Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το BBIBP-CorV προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων σε άτομα άνω των 60 ετών δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας

Εμβόλιο κορονοϊός Κίνα: Αποτελεσματικό και ασφαλές αποδεικνύεται ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο, το BBIBP-CorV, έναντι του νέου κορονοϊού και μάλιστα στην ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία από μικρή τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases. Αυτό που κάνει το κινεζικής προέλευσης εμβόλιο διαφορετικά από τα υπόλοιπα υποψήφια για τη νόσο COVID-19 είναι ότι έχει ως βάση τον πλήρη SARS-CoV-2 σε ανενεργή εκδοχή. Βέβαια δεν είναι το πρώτο τέτοιο εμβόλιο, καθώς μια άλλη μελέτη που έχει δει το φως της δημοσιότητας επίσης μικρού εύρους και με βάση ανενεργό εκδοχή του νέου κορωνοϊού εστίασε μόνο σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Στη νέα έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, στην Κίνα, έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας 18-80 ετών. Ο εμβολιασμός συντέλεσε στην παραγωγή αντισωμάτων σε όλους. Βέβαια, τα άτομα άνω των 60 ετών είχαν βραδύτερο ρυθμό παραγωγής αντισωμάτων. Συγκεκριμένα χρειάστηκαν 42 ημέρες πριν μπορέσουν οι επιστήμονες να ανιχνεύσουν αντισώματα σε όλους τους εθελοντές, συγκριτικά με τις 28 ημέρες για τα άτομα 18-59 ετών. Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν χαμηλότερα στα άτομα 60-80 ετών συγκριτικά με τη ηλικιακή ομάδα των 18-59 ετών.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη

Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου BBIBP-CorV και έτσι οι ερευνητές δεν είναι προς το παρόν σε θέση να πουν αν η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί είναι επαρκής για την προστασία του ανθρώπου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV-2. Σε συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής Ξιαόμινγκ Γιανγκ, εις εκ των συντακτών της μελέτης εξηγεί ότι «η προστασία των ηλικιωμένων είναι το στοιχείο-κλειδί ενός επιτυχημένου εμβολίου για τη νόσο COVID-19, αφού αυτή η ηλικιακή ομάδα διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ωστόσο, μερικές φορές γενικώς τα εμβόλια αποδεικνύονται λιγότερο αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την πάροδο της ηλικίας. Άρα είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το BBIBP-CorV προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων σε άτομα άνω των 60 ετών και πιστεύουμε ότι αξίζει η περαιτέρω μελέτη του».

Η πρώτη και η δεύτερη φάση

Η πρώτη φάση της μελέτης σχεδιάστηκε για να καθοριστεί η βέλτιστη ασφαλή δόση του BBIBP-CorV. Έλαβαν 96 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-59 ετών και μια δεύτερη ομάδα 96 συμμετεχόντων ηλικίας 60-80 ετών. Σε κάθε ομάδα, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε τρεις διαφορετικές δόσεις (2μg, 4μg και 8μg, 24 συμμετέχοντες ανά ομάδα), με δύο εγχύσεις η πρώτη την ημερα 0 και η δεύτερη την 28η. Μια τέταρτη ομάδα σε κάθε ηλικιακή ομάδα (24 συμμετέχοντες σε κάθε ηλικιακή ομάδα) έλαβε δύο δόσεις εικονικού εμβολίου.

Συνολικά, στη φάση 1 της μελέτης, 144 συμμετέχοντες έλαβαν το εμβόλιο και 48 έλαβαν το εικονικό. Η δεύτερη φάση της μελέτης σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει το βέλτιστο χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού. Οι 448 συμμετέχοντες ηλικίας 18-59 ετών με τυχαία επιλογή είτε έλαβαν μια δόση του εμβολίου ή εικονικού στη δόση των 8 μg, ή δύο λήψεις του εμβολίου των 4μg ή εικονικού (στις ημέρες 0 και 14, 0 και 21 ή 0 και 28). Σε αυτήν τη δεύτερη φάση, υπήρχαν 112 συμμετέχοντες ανά ομάδα, με 336 να λαμβάνουν το εμβόλιο και 112 να λαμβάνουν το εικονικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις