Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία – απαγόρευση κυκλοφορίας: Το πρωτοσέλιδο της «Liberation» μετά τα νέα μέτρα
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – απαγόρευση κυκλοφορίας: Το πρωτοσέλιδο της «Liberation» μετά τα νέα μέτρα

Γαλλία - απαγόρευση κυκλοφορίας: Δραματικές ανακοινώσεις Μακρόν - Για ένα μήνα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου

Γαλλία – απαγόρευση κυκλοφορίας: «Bonne nuit» (Καληνύχτα) είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» με την «πόλη του φωτός» να βυθίζεται στο σκοτάδι και να μην υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Το Παρίσι όπως και άλλες οκτώ περιοχές στην ευρύτερη περιοχή -Λιλ, Λιόν, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ, Σεν Ετιέν, Ρουέν και Τουλούζη- μπαίνουν στην «κόκκινη λίστα» με τον Εμανουέλ Μακρόν να κηρύσσει χθες τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής ανάγκης: από τις 9 το βράδυ έως τις έξι το πρωί, στις συγκεκριμένες πόλεις δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί ούτε μύγα… Η εικόνα αντικατοπτρίζει τα νέα δρακόντεια μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, με στόχο, όπως είπε, να μπει «φρένο» στην ραγδαία εξάπλωση της νόσου Covid-19.

Οι πρωινές δραστηριότητες των Γάλλων δεν πρόκειται να αλλάξουν. Το βράδυ, όμως, θα κυκλοφορούν μόνο όσοι έχουν σοβαρό λόγο να μετακινηθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι Γάλλοι θα μπορούν να διασκεδάσουν μέχρι τις εννέα το βράδυ, ώρα Γαλλίας. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», το 55% των Γάλλων δεν πείστηκε από τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος. Εφεξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). «Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις εννέα το βράδυ, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί θα εκτεθούμε περισσότερο στον ιό», είπε στο χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μακρόν.

Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος.

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στην έντονη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες η γαλλική κυβέρνηση από τους τομείς που επηρεάζονται άμεσα από τα νέα μέτρα, όπως ο χώρος της εστίασης. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες στις εννέα πόλεις θα τεθεί σε ισχύ για ένα μήνα επηρεάζοντας τη ζωή 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εάν, όμως, λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, τότε το μέτρο θα παραταθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που είναι ανησυχητική και η οποία δικαιολογεί ότι δεν είμαστε ούτε αδρανείς αλλά και ούτε πανικοβλημένοι», δήλωσε ο Μακρόν. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το τελευταίο 24ωρο με τις γαλλικές αρχές να καταγράφουν πάνω από 100 νεκρούς, ενώ 193 εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Μέχρι τώρα, η πανδημία της νόσου Covid-19 έχει προκαλέσει στη Γαλλία το θάνατο πάνω από 32 χιλιάδων ατόμων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις