Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσαβούσογλου – Σουηδή ΥΠΕΞ: Έντονο φραστικό επεισόδιο
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου – Σουηδή ΥΠΕΞ: Έντονο φραστικό επεισόδιο

Τσαβούσογλου - Σουηδή ΥΠΕΞ: Εκτός εαυτού ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τσακώθηκε live με την Σουηδή ομόλογό του

Τσαβούσογλου – Σουηδή ΥΠΕΞ: Εκτός εαυτού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τσακώθηκε με την Σουηδή Υπουργό Εξωτερικών, Αν Λίντε, όταν εκείνη “τόλμησε” να ζητήσει από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία και να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ. “Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνετε;” και ποιος σας έδωσε εξουσιοδότηση να ζητάτε κάτι τέτοιο;” απάντησε οργισμένος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών που προφανώς έχει χάσει τη ψυχραιμία του και δεν σέβεται ούτε τους διπλωματικούς τύπους. “Μήπως υποστηρίζετε το ΠΚΚ;”, την κατηγόρησε ενώ αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ της θύμισε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ρωτώντας την χαρακτηριστικά “αυτοί δεν έχουν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες;”. Και φυσικά δεν ξέχασε την Ελλάδα που την κατηγόρησε ότι βυθίζει τα πλοία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη θάλασσα του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληπτική στάση εις βάρος της Τουρκίας.

Όπως γράφει στον τίτλο της η Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έδωσε μια “πολύ αυστηρή απάντηση” στην ομόλογό του “σε ζωντανή σύνδεση” και απάντησε σε μία προς μία τις αναφορές της Αν Λίντε, της Σουδής ΥΠΕΞ.

https://twitter.com/tvnet/status/1315980169354637313?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1315980169354637313%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Ffrastiko-epeisodio-tsaboysogloy-soyidi-ypex

Το σόου με τους χάρτες

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δώσει και ένα προκλητικό σόου, λίγο πριν συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στην Μπρατισλάβα, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας. Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μάλιστα, είχε βάλει και πάλι στο στόχαστρο το Καστελόριζο επιδεικνύοντας και χάρτες. Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έστειλε τρυπάνια για εξερεύνηση ενέργειας στην υφαλοκρηπίδα της λέγοντας ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχουν επίσης δικαιώματα στην περιοχή, είπε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ Ασφαλείας της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία.

“Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς”, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος τον χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο και έδειξε λέγοντας πως “τίποτα δεν μένει για την Τουρκία”, προκαλώντας μάλιστα την έκπληξη του συνομιλητή του. Ο δεύτερος χάρτης που έδειξε ήταν ο γνωστός με την ελληνική και τουρκική σημαία. “Λένε για διεθνές δίκαιο, νομιμότητα, υπάρχει διεθνές δίκαιο ή δικαστική απόφαση που δίνει τέτοιο δικαίωμα ή υπάρχει χώρα που μπορεί να το δεχθεί αυτό;”, διερωτήθηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, η παρουσίαση των χαρτών δεν σταμάτησε εκεί καθώς ακολούθησε και τρίτος χάρτης, αυτός του Καστελόριζου με τον Τσαβούσογλου να σημειώνει πως “είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα”.

“Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”

Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου – μαζί με ορισμένες πηγές κοντά στην ΕΕ – έχουν χρησιμοποιήσει τον αμφιλεγόμενο χάρτη ως εργαλείο για την απομόνωση της Τουρκίας δίνοντάς της κανένα θαλάσσιο έδαφος έξω από τον Κόλπο της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία, πρόσθεσε ο Τσαβούσγλου λέγοντας πως “η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. Όπως είπε: “Οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν δίκαιη κατανομή εσόδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έκαναν προτάσεις το 2011, το 2012 και το 2019. Προτρέπουμε όλους να αποδεχτούν δίκαιη κοινή χρήση και οριοθέτηση”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία είχε δώσει άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία και στον ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα αλλά η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως είπε, “δεν δείχνει καλή θέληση”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις