Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γυμναστήρια κορονοϊός: Επιστρέφουν οι αθλούμενοι – Όλοι οι νέοι κανόνες
ΕΛΛΑΔΑ

Γυμναστήρια κορονοϊός: Επιστρέφουν οι αθλούμενοι – Όλοι οι νέοι κανόνες

Γυμναστήρια κορονοϊός: Μάσκα και στους αθλούμενους οι οποίοι πηγαίνουν σε γυμναστήρια προβλέπεται στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού της κάθε περιοχής.

Γυμναστήρια κορονοϊός: Πολλοί είναι αυτοί που εγκατέλειψαν τα γυμναστήρια από την αρχή της πανδημίας και τώρα που άνοιξαν και πάλι σκέφτονται να ξαναρχίσουν. Ποιοι είναι οι κανόνες που οφείλουν να ακολουθήσουν οι πελάτες των γυμναστηρίων, πού επιβάλλεται η χρήση μάσκας και πού είναι προαιρετική, πώς πρέπει να απολυμαίνονται οι χώροι και ποιες είναι οι υποχρεωτικές αποστάσεις στα μηχανήματα;

Οι Θεσσαλονικείς μπαίνουν ξανά στα γυμναστήρια. Παρά την αύξηση κρουσμάτων και την επιβολή νέων μετρων, καθε μέρα περισσότεροι ξεκινούν να αθλούνται. «Λόγω κορονοϊού υπήρχε μείωση αλλά άρχισε ο κόσμος να ξανά έρχεται τις δυο τελευταίες εβδομάδες.» Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίπεδο 2 επιτήρησης του υγειονομικού χάρτη για τον Covid. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε κάθε γυμναστήριο μπορεί να υπάρχει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και η μάσκα είναι προαιρετική για όποιον αθλείται ατομικά. Για τους περισσότερους όμως είναι… ανυπόφορη κατά την διάρκεια της άσκησης…

«Δεν γίνεται, το έχω δοκιμάσει. Στο γυμναστήριο με τίποτα». «Όταν γυμναζόσαστε είναι δύσκολο λόγω ελλείψεις οξυγόνου γιατί μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα». Οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους και σε ομαδικές ασκήσεις.

Ατομικά προγράμματα για ασφάλεια

Μεχρι στιγμής οι πολίτες δεν προτιμούν τα ομαδικά τμήματα. Επιλέγουν χώρους όπου υπάρχουν λίγα άτομα και τηρουν τους κανόνες υγιηνης «Καθαρίζουμε τα χεράκια μας σχολαστικά, Τα πλένουνε και έχει παντού απολυμαντικά.» «Εγώ πάντα θα απολυμάνω το μηχάνημα που θα καθίσω βάζω πετσέτα παρατηρώ και τον κόσμο ότι το κάνει. Κάποιοι δυστυχώς δεν συμορφωνονται.» «Όσο μπορούμε κρατάμε απόσταση και κάτι άλλο δεν μπούμε να κάνουμε , είμαστε σε ένα κλειστό χώρο.» Το προσωπικό του γυμναστηρίου είναι υποχρεωμένο να φοράει μάσκα, ακόμα και σε ατομικα μαθήματα. Ενω ανά μια ώρα καθαρίζονται και απολυμαίνονται όλοι χώροι.

Με βάση το νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας για τον κορονοϊό η Αχαΐα (και η Πάτρα) βρίσκεται στο επίπεδο τρία, ενώ συνολικά υπάρχουν τέσσερα επίπεδα.

Έτσι από τη Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr). Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων

Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ.. Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Μάσκα και στους αθλούμενους οι οποίοι πηγαίνουν σε γυμναστήρια προβλέπεται στον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού της κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα στο χαμηλό επίπεδο 1 (ετοιμότητας) προβλέπεται:

Στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) προβλέπεται:

Στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης)  όπου περιλαμβάνεται  μεταξύ άλλων νομών και όλη η Αττική προβλέπεται:

Σε περίπτωση που μια περιοχή μπει στο τέταρτο επίπεδο συναγερμού, δηλαδή στο υψηλότερο, τα γυμναστήρια κλείνουν.

Ο χάρτης

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις