Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαρθολομαίος Αγία Σοφία: Επαφές με UNESCO στο Φανάρι
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρθολομαίος Αγία Σοφία: Επαφές με UNESCO στο Φανάρι

Βαρθολομαίος Αγία Σοφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνομιλίες στο Φανάρι με τον ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO

Βαρθολομαίος Αγία Σοφία: Με τον ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, αρχαιολόγο Μουνίρ Μπουσενακί, συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της πρόσφατης μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Μονή του Βαλουκλή, παρέστησαν οι μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Σασίμων Γεννάδιος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί επισήμως την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, όπου σε ειδική εκδήλωση απηύθυνε ομιλία. Η Αγία Σοφία συμπεριελήφθη το 1985 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αναγνωρίστηκε το μουσειακό της καθεστώς ως άξιο διατήρησης στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Η UNESCO για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Τον περασμένο Ιούλιο η UNESCO είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε τότε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της. «H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», είχε δηλώσει η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις